Trasa dugačka 55 kilometara

Novi autoput od Prištine do Skoplja počinje da se gradi u decembru ove godine vlastitim sredstvima Kosova, a prvi automobili bi po njemu trebalo da počnu da se kreću za oko tri i po godine.

Autoput od Prištine do granice sa Makedonijom gradiće se po novoj trasi dugačkoj 55 kilometara i imaće tri tunela i četiri mosta. Maksimalna dozvoljena brzina na autuputu biće 120 kilometara na čas, a najveći tunel biće probijen kod Kačanika, dugačak 2,2 kilometra. Procjene govore da se radi o autoputu koji će ukupno koštati oko 800 miliona eura.

Kosovski zvaničnici smatraju da će ovaj autoput ne samo povezivati Kosovo i Makedoniju, već će biti i veza sa Bugarskom i Turskom.

“Insistiraćemo na visokokvalitetnom izvršavanju građevinskih radova i na stalnoj transparentnosti tokom svih faza realizacije ovog velikog i značajnog projekta“, ističe Fehmi Mujota, ministar za infrastrukturu.

U kosovskom budžetu, koji je nedavno usvojen, za početak izgradnje autoputa predviđeno je 30 miliona eura. Za razliku od Kosova, makedonskoj strani izgradnja autoputa prema Kosovu zasada nije prioritet. Iako je pripremljen projekat  za 13 kilometara dugu dionicu do graničnog prelaza Blace, Makedonija ne planira da u skorije vreme investira u drumsko povezivanje sa Kosovom.

“Prema mjerenjima prometa, u 2011. je putevima prema Kosovu prolazilo po 3.697 vozila na dan, a u 2010. po 3.659 vozila. Prema svjetskim standardima minimum isplativosti autoputa je dnevni promet deset hiljada vozila. Zbog toga se razmatra opcija da se ovaj putni pravac da pod koncesiju zajedno sa drugim paketom puteva iz Koridora 8”,  kaže Ljupčo Georgievski, direktor Agencije za državne puteve Makedonije.