Sporazumi o povratku azilanata

Ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo evropskih integracija daju kontradiktorne podatke o sporazumu o repatrijaciji. Do sada figurira da su potpisana samo 15 sporazuma o repatrijaciji. Repatrijacija i ilegalna imigracija su dva od glavnih uslova Kosovu za uključivanje u liberalizaciju viznog režima za koje je Evropska komisija zatražila više posvećenosti.

Kosovo još nije ispunilo ni polovinu od ova dva glavna uslova Evropske komisije za liberalizaciju viznog režima, sprečavanje nezakonitih migracija i sporazum o repatrijaciji.

Do sada zvanično figurira da je potpisano 15 sporazuma o povratku, dok je ostalo još 13 nedovršenih.

Zamjenik ministra za evropske integracije, Gëzim Kasapolli izjavio je za Radio Kosovo da ne postoje politička prepreka o potpisivanju ovih sporazuma, već da su to samo protokolarna pitanja.

"Potpisano je 19 sporazuma i do jeseni je ostalo da se potpišu još 6. Nije obavezno da se potpiše sporazum o povratku sa onim zemljama Evropske unije u kojima nema ilegalnih imigranata. Znači to nije uslov”, rekao je Kasapolli.

Drugačije informacije je dalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je nosilac upravljanja strategije povratka. Dafina Myrtaj iz Departamenta za medije pri Ministarstvu je izjavila da u procesu potpisivanja su još 3 druga sporazuma o repatrijaciji.

"Vlada Kosova je potpisala 20 sporazuma o repatrijaciji sa državama Evropske unije i sa tri zemlje koje nisu članice EU ali su u zoni Shengena. U procesu smo potpisivanja i sa drugim državama, dok se u budućnosti očekuje potpisivanje i sa trećim državma sem zemalja Evropske unije”, rekla je Myrtaj za Radio Kosova.

Vlada Kosova je uputila zahtjev za sporazume o povratku i drugim 13 državama Evropske unije. Pošto nije dobrodošlo za process liberalizacije viza, Kosovo mora imati potpisano u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju takav sporazum i sa drugih 13 država Evropske unije.

Smještaj i reintegracija vraćenih osoba na Kosovo, posebno iz RAE zajednice prema izvještajima je ocijenjen najgorim u regionu.