Policajci i carinici im traže novac

Naši sunarodnjaci koji dolaze na odmor na Kosovu nastavljaju i dalje da se suočavaju sa problemima na putu. Kao i prethodnih godina, veliki problemi nastaju tokom putovanja kroz Srbiju i Crnu Goru. Građani spominju velike sume novca koje su im tražene od strane vlasti u Crnoj Gori, bez ikakvog posebnog razloga.

Luljeta Mustafa je samo jedna od mnogih sunarodnjaka koji za vrijeme ljeta idu na Kosovo da u svojem mjestu provede odmor. Kao i prethodnih godina, i ove godine ona se suočila sa mnogim peripetijama prilikom dolaska na Kosovo. Dok zemlje Evropske unije, uključujući i Hrvatsku kao najnovijeg člana ove unije, ona prelazi bez problema, na teritoriji Crne Gore se suočila sa nerazumnim sankcijama koje su opteretile njen džep. Luljeta govori o problemima sa kosovskom susjednom državom, prenosi Radio Kosova.

"Tražili su nam novac, tražili su 200 eura, ali nisu imali razloga za takav zahtjev jer smo bilo ispravni. Onda smo se s njima raspravljali, zašto da platimo tu sumu sve dok cijena nije pala na 50 eura. Tako da smo morali da platimo 50 eura", rekla je Mustafa.

Luljeta i njena porodica nisu jedini koji su suočeni s takvim situacijama. Ona govori kako su u isto vrijeme i vozila drugih naših sunarodnjaka bila zaustavljana od strane policije i carinika Crne Gore, koji su im tražili određene sume novca.

Ministarstvo za dijasporu je stavilo na raspolaganju dva broja telefona na koja se naši sunarodnjaci mogu obavijestiti o problemima s kojima se susreću na putu za Kosovo. Ministar za dijasporu Ibrahim Makoli kaže da do sada nije bilo žalbi na vlasti Crne Gore.

"Svjesni smo da crnogorske vlasti kako u prošlosti, tako i ove godine mogu praviti različite prepreke, ali kada nemamo ništa konkretno, onda nemamo na osnovu čega da reagujemo. Zahtjevali smo od njih na sastancima koje smo imali i dobili obećanja da će sve biti u redu, ali u praksi situacija je potpuno drugačija", rekao je Makolli za Radio Kosovo.

Makolli kaže da naši sunarodnjaci u slučajevima kada imaju problema, trebaju da obavjeste o problemima s kojima su bili suočeni tokom putovanja, kako bi mogli da kontaktiramo nadležne vlasti oko otklanjanja takve prakse.