Povećan broj azilanata nakon sporazuma sa Srbijom

Ministrica za evropske integracije, Vlora Çitaku, na sastanku sa austrijskim ambasadorom, Johannom Briegerom je razgovarala o povećanju broja azilanata. Ona je rekla da je 18 ljudi već vraćeno iz Austrije na Kosovo i da će ostali biti vraćeni tokom narednih dana i nedjelja.

Ministrica Çitaku je rekla da bez obzira na statistiku Eurostat-a o smanjenju broja azilanata sa Kosova, njihov broj je i dalje velik.

"Rastući trend posebno je uočen tokom posljednjih mjeseci nakon potpisivanja i implementacije sporazuma o slobodi kretanja između Republike Kosova i Republike Srbije", rekla je minsitrica Çitaku.

U međuvremenu, austrijski ambasador na Kosovu, Johann Brieger, govorio je o posljedicama koje će imati svi podnosioci azila u Austriji, jer nema šanse da oni dobiju azil.

Autrijski ambasador, kako prenosi list "Koha" je pozvao građane Kosova da ne nasjedaju lažnim obećanjim trgovaca imigrantima da će lako naći posao.

Trgovci koji hrabre građane da pođu na ovo skupo i rizično putovanje kako bi emigrirali u Austriju, samo varaju građane i uzimaju im velike sume novca za ovo putovanje, što je u isto vrijeme i izgubljeni novac.

Ambasador dodaje, da Austrija smatra Kosovo i druge zemlje Zapadnog Balkana kao sigurne i zahtjevi za azil će biti odbijeni.

U isto vrijeme on dodaje da će procedure za azil biti razmatrane u toku jedne nedjelje i odluke će biti negativne, što znači da će povratak biti momentalni, odbijanje će za odraslu osobu važiti 18 mjeseci, kao i to da je moguće da budu izrečene dugoročne mjere zabrane ulaska u zonu Shengena, kao i da može dobiti kaznu u iznosu do 7.500 eura.

Prema nekim statistikama Ambasade Austrije od početkla ove godine, 225 osoba je vraćeno iz Austrije na Kosovo.