Finansijska održivost pod znakom pitanja

Devet opština na Kosovu će biti samo teret za budžet, jer neće imati finansijsku održivost od vlastitih prihoda koje će realizovati.

Nove opštine koje se "hairlišu" ovih dana od strane premijera Hashima Thaçija će biti opterećenje za budžet Kosova, jer nemaju finansijsku stabilnost i održivost od vlastitih prihoda koje bi realizovali.

Vlada Kosova je nedavno osnovala tri nove opštine, Gjonaj, Rogovo i Žegru, odluku koju su neke opozicione stranke kritikovale jer je sve ovo urađeno kako bi se dobila korist za naredne lokalne izbore koji se trebaju održati 3. novembra ove godine.

Ukupno je devet opština, uključujući i srpske stvorene ranijih godina na osnovu Plana Martia Ahtisaarija, te da će njihovo funkcionisanje isključivo biti nastavljeno iz budžeta Kosova, piše list "Zëri".

Riječ je o malim opštinama, kao što su: Elez Han, Klokot, Mamuša, Junik, Parteš, Ranilug, i nedavno novoosnovane, Rogovo, Gjonaj i Žegra.

Najveća opoziciona stranke na Kosovu (Demokratska stranka Kosova /LDK) ocijenila je protivzakonitim osnivanje tri nove opštine uoči lokalnih izbora 3. novembra. Šef parlamentarne grupe LDK, Ismet Beqiri, kaže da ovim radnjama premijer Thaçi manipuliše ljudima ovih regija.

"Premijer Thaçi daje izjave poput djece, pošto manipuliše ovim građanima, zbog činjenice što je stvaranje novih opština nezakonito, jer je sada raspisan datum narednih lokalnih izbora", rekao je on.

LDK, prema njemu, je pro osnivanju novih opština, a ne samo nekoliko mjeseci prije izbora.

Bivši ministar za lokalnu samoupravu iz redova LDK, Sadri Ferati, osnivanje novih opština s većinskim srpskim stanovništvom kaže da je bilo obavezujuće prema Ahtisaarijevom paketu.