Ne donose ništa dobro srpskom narodu

U očekivanju konačnog stava Vlade Srbije o nastupu na lokalnim izborima 3. novembra na Kosovu Srbi sa sjevera Kosova različito se izjašnjavaju o učešću na tim izborima.

Predsjednik paralelne Skupštine opštine Zubin Potok Stevo Božović (DSS) rekao je da građani te opštine neće da glasaju na izborima 3. novembra.

"U svoje ime, u ime Skupštine opštine i građana Kolašina poručujem da nećemo na izbore jer oni neće donijeti ništa dobro srpskom narodu na Kosovu", rekao je Božović za agenciju Beta.

On je dodao da to što "propagira država Srbija da je dobro da se izađe na izbore - laž i farsa".

"Ako prihvatimo da izađemo na izbore po zakonima nepriznate države Kosovo, bez obzira što ih organizuju OSCE i međunarodna zajednica, pošto ih raspisuje Skupština Kosova, biće ugroženi naši interesi i doveden u pitanje opstanak na Kosovu", ocjenio je Božović.

Prema njegovim riječima, poruka da će se glasati sa dokumentima Srbije je zavaravanje naroda kako bi glasao u što većem broju.

Predsjednik paralelne opštine Mitrovica Dragiša Vlašković (SNS) je kazao da je njegov lični stav nepromjenjen i da neće glasati na kosovskim izborima.

"Ja neću da utičem ni na koga, kako narod odluči tako će da bude, a moj stav je jasan - ja neću na izbore koje organizuje Priština i volio bih da odluka građana po tom pitanju bude jedinstvena", rekao je Vlašković.

Predsjednik paralelne opštine Leposavić Dragiša Vasić (SNS) očekuje da se poslije konsultacija sa vlastima u Beogradu Srbi dogovore i zauzmu zajednički stav oko izlaska na novembarske lokalne izbore.

"Donijećemo jedinstvenu odluku na nivou četiri opštine na sjeveru Kosova i o tome ćemo da razgovaramo sa predstavnicima države Srbije", rekao je Vasić novinarima.

Prema njegovim riječima, ukoliko se interesi države budu poklapali sa interesima Srba na Kosovu, i ako to bude u interesu kosovskih Srba, najvjerovatnije će građani izaći na izbore.

Dragiša Vasić i predsjednik novoformirane Skupštine Kosova Slavko Stevanović (SPS) ocjenio je da Srbi sa Kosova ne treba da izađu na najavljene izbore.

"Stav je srpskog naroda i svih nacionalnih manjina koji državu Srbiju priznaju za svoju da na izbore ne može da se izlazi po zakonima nepriznate države Kosovo", rekao je Stevanović novinarima i naveo da je za Srbe na Kosovu jedino prihvatljivo da učestvuju na izborima koje raspisuje država Srbija.

Prema njegovim riječima, Srbija ne priznaje državu Kosovo, pa se onda ne mogu priznavati ni njihovi zakoni i Ustav, te nije moguće ni učestvovati na izborima koji se po njima organizuju.

Predsjednik paralelne opštine Zvečan Dragiša Milović (DSS) ocjenio je da nema uslova da Srbi na Kosovu glasaju na lokalnim kosovskim izborima.

Po njegovim rečima, ima još vremena da Beograd i međunarodna zajednica ponude bolja i pravednija rješenja koja bi bila prihvatljiva i održiva za sve koji žive na Kosovu.