Ilegalni odlazak u Evropsku uniju

Kosovari koji žele ići ilegalno u Evropu moraju platiti 1200-1500 eura po osobi. Organizacija počinje iz Prištine, preko Beograda do Subotice prema mađarskoj granici.

Piju jutarnju kafu u bifeu na Autobuskoj stanici u Subotici (Srbija) dok čekaju autobus sa građanima sa Kosova koji namjeravaju ući ilegalno u Evropu.

Samo dvanaest kilometara udaljeni od granice sa Mađarskom, najmanje desetak muškaraca, Srba i Roma, sa nestrpljenjem očekuju dolazak Kosovara. Od Kosovara koji namjeravaju ilegalno ući u Evropu, za neke srpske građane u Subotici sada je postao izvor dobre i lake zarade. Ništa lošije nije ni Srbima u Beogradu, koji zajedno sa nekim Albancima organizuju putovanja Kosovara iz Prištine.

Romi Rasim i Ragip Azizi, dva brata iz Kosova Polja, trgovinu Kosovara u zemljama Evropske unije su načinili svakodnevnim biznisom, piše list "Zëri".

Ovim poslom se bave gotovo godinu dana. Međutim, posao im se značajno povećao od januara ove godine.

Obojica tečno govore albanski, čineći im to lakšim pristup Kosovarima i njihovo slanje preko Srbije, a kasnije u Evropu preko Mađarske.

Čekaju autobuse sa Kosovarima

Dvojica Roma koji su rođeni u Kosovu Polju, ali trenutno žive u Subotici, su među organiziranom grupom koja ilegalno prebacuje Kosovare u Mađarskoj. Oni uglavnom posluju u kafiću na autobuskoj stanici. U njemu gotovo da poznaju sve klijente. Osoba koja nije viđena od ranije u tom kafiću postaje potencijalno poslovna mogućnost za njih. Dva brata ne oklijevaju da predstave svoje ponude.

"Znate li albanski? Jesi li pošao na onu stranu (Mađraska)?" kaže Rasim Azizi, dok se približava stolu. Naručuje kafu i sjeda za sto, razmišljajući da sagovornica ima namjeru ilegano preći granicu...