Optužen za krivično djelo ubistva

Danas se očekuje presuda Nazimu Bllacu, optuženog da je 1999. ubio Ibusha Kllokoçija, bivšeg pripadnika Službe državne bezbjednosti Kosova.

Bllaca je na prvom ročištu priznao da je izvršio krivično dijelo ubistva, ističući da nije lično imao ništa protiv ubijenog, već je djelovao po naredbi njegovih nadređenih.
Bllaca je 2009. godine javno izašao i pred novinarima u Prištini izjavio da je bio jedan od članova grupe za ubistva koju je navodno bila formirala bivša Oslobodilačka vojska Kosova. 
Na osnovu njegovog svjedočenja, kao svjedoka saradnika, u postupcima Bllaca 1 i 2 izrečene su presude za više od desetak ljudi, koje je on optužio za izvršenje krivičnih djela ubistava, pokušaje ubistava, zastrašivanja i mučenja. 
Osman Havolli, njegov advokat po službenoj dužnosti je, upitan koju će mjeru izreći sud, odgovorio da o tome svoju riječ treba da kažu sudije. 
Međutim, poznavaoci krivičnog prava smatraju da bez obzira na to što je u nekim predmetima bio svjedok saradnik, Bllaca ne može da izbjegne kaznu zatvora. 
Advokat Tom Gashi, koji je branio većinu do sada optuženih pripadnika bivše OVK, kazao je da je "samo na sudu" da donese odluku o dužini zatvorske kazne. 
Bllaca je nekoliko puta izjavio, da on neće služiti kaznu u zatvorima na Kosovu. 
"Ne idem u zatvore koje kontrolišu Hashim Thaçi i Azem Sula", rekao je Bllaca. Advokat Gashi tvrdi da sem kosovskih zatvora, nema mogućnosti da Bllaca negdje drugdje služi kaznu.