Made in Kosovo

Sa samo jednim registrovanim radnikom, kompanija Laguna Sh.p.k je pobijedila na tenderu vrijednom preko 3 miliona eura za čišćenje Kliničko-univerzitetskog centra Kosova u Prištini u naredne tri godine. U konkurenciji sa još osam drugih kompanija, Laguna je dobila tender u četvrtak, iako je bilo drugih jeftinijih ponuda.

Čak je i ova kompanija proglašena pobjednikom tri dana ranije, prije službenog kraja roka za žalbe. Sami menadžeri kompanije Laguna priznaju da se nikada nisu bavili čišćenjem, poslom kojeg su registrovali marta prošle godine.

Na službenoj Internet stranici Ministarstva trgovine za registraciju poslovanja saznaje se da kompanija "Laguna" čiji je vlasnik Lorik Azemi ima samo jednog radnika i "smiješan" kapital, ukupno 2.500  eura iako su kriteriji za dobijanje tendera bili da je promet morao biti dva miliona eura, piše list "Zëri".

Znao je da će pobjediti na tenderu

Ali, iako je bila daleko od ispunjavanja kriterija ovog tendera menadžer kompanije "Laguna" je znao da će dobiti tender od 3 miliona i 286 hiljada eura i koji je od januara ove godine započeo potragu kompanije s kojom bi ušla u konzorcijum.

"U januaru ove godine na sastanku je došao jedan od menadžera u kompaniji "Laguna" i rekao mi da su već dobili tender osiguranja centra ali da će i tender o čišćenju razmišljaju da završe", kaže Betim Selmanaj, jedan od vlasnika firme "Selmans Network Sh.p.k".