Protiv izbora koje organizuje Priština

Predsjednik paralelne opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da Srbi sa sjevera Kosova neće izaći na izbore koje 3. novembra organizira Priština, javlja Tanjug.

Milović je na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Zvečan rekao da Srbi hoće da "ostanu u svojoj državi" i da su zato nedavno konstituirali Skupštinu AP KiM, prenosi TV Most.

"Nismo to uradili iz inata i protustavno već da bi ostali u okviru Ustava i države Srbije", rekao je on i dodao da "još mislimo da Beograd i međunarodna zajednica mogu i moraju da ponude bolja i pravednija rješenja koja bi bila prihvatljiva i održiva za sve koji žive na Kosovu".

Osvrćući se na aktualnu političku situaciju na sjeveru Kosova, Milović je podsjetio na "četrnaestogodišnju mirnu borbu za opstanak i za institucije države Srbije" na tim prostorima.

"Pokazali smo slogu, solidarnost i jedinstvo kako na sjeveru, tako i južno od rijeke Ibar, ali na žalost veliki broj problema proizilazi iz briselskog sporazuma", rekao je Milović.

Dačićeva poruka

On je dodao da je za Albance "briselski sporazum kao švedski stol s kojega uzimaju samo ono za što smatraju da je u njihovom interesu i zbog toga su Srbi zabrinuti i nezadovoljni mnogim rješenjima čija implementacija vodi ka gašenju institucija Srbije na ovim prostorima".

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije da bi neizlaskom na kosovske izbore Srbi ugrozili ne samo briselski sporazum nego i daljnji napredak Srbije ka EU, a oficir za vezu Dejan Pavićević smatra da bi Srbi time ugrozili i vlastiti položaj.

Pavićević je pojasnio da bi izlaskom na izbore Srbi osigurali uslove da odlučuju o svojoj sudbini, a da bi međunarodna zajednica u tom slučaju na njih gledala kao na legitimne i legalne predstvanike naroda.

 On je pozvao kosovske Srbe da, kako je rekao, poslušaju vladu u Beogradu i izrazio nadu da će se oni ipak odazvati pozivu i izaći na izbore.