Reuters

U pisanoj izjavi, sekretarka takozvane "Skupštine Kosova i Metohije" Ljiljana Ljumović ističe da su Srbi i drugi građani imali suvereno pravo da osnuju Skupštinu i tako pokažu da se protive primjeni briselskog sporazuma.

U pisanoj izjavi dostavljenoj srbijanskim medijima, Ljumović je navela da su Srbi na Kosovu 4. jula osnovali skupštinu primjenom načela građanske suverenosti.

"U navedenim okolnostima suvereno je pravo građana Srbije da primjenom važećeg Ustava Srbije konstituišu Skupštinu Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, a građani Republike Srbije nisu objekat, već subjekt prava to jest nosioci suverenosti, pa shodno tome imaju pravo sami da odlučuju o svojoj sudbini", istakla je Ljumović.

Ljumović je naglasila i da je Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija izričito predvidela da je Kosovo integralni dio Srbije, i da ni u jednoj svojoj odredbi ne suspenduje primjenu Ustava i ostalih propisa Srbije na teritoriji Kosova.

"Naprotiv, Rezolucija garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, a suverenost po prirodi stvari podrazumijeva i primjenu propisa Republike Srbije i na tom dijelu njene teritorije", rekla je Ljumović.

Povodom briselskog sporazuma, koji su u aprilu postigli premijeri Kosova i Srbije, Hashim Thaçi i Ivica Dačić, Ljumović je rekla da taj sporazum "suštinski predstavlja odricanje Srbije od sprovođenja vlasti na jednom dijelu svoje teritorije" i njeno prepuštanje "separatistima".