Balkanci prvi na listi

Broj azilanata u Luksemburgu, u odnosu na ostale zemlje zapadne Evrope je mali. Ali, u odnosu na broj stanovnika, ova mala zemlja Beneluxa ima proporcionalno mnogo izbjeglica. A, tokom juna ovaj broj je povećan.

Tokom juna u Luksemburgu je 89 osoba zatražilo azil, što u odnosu na maj, kada ih je bilo 78, predstavlja povećanje veće od 10 posto. Međutim, u odnosu na isti mjesec prošle godine, kada je bilo 181 zahtjev za azil, ovog juna je taj broj prepolovljen, piše Luxemburger Tagblatt, prenosi albinfo.

Međutim tokom cijelog perioda januar-jun  u ovoj zemlji je azil zatražilo 483 osoba, od kojih je većina bila sa Balkana.

Kao što je to bilo za mjesec jun tako i za cijelo šestomjesečje je karakteristika da je najviše azilanata došlo sa Kosova. Od 89 njih, 23 je Kosovara, dok od 483 osobe koje su registrovane da su zatražile azil tokom šest mejseci, Kosovara je bilo 63. Nakon Kosova dolazi Bosna i Hercegovina sa ukupno 56 osoba, ukupno 13 osoba tokom juna i Albanija sa 43 osobe, ukupno 11 tokom juna.

Tokom juna, 18 osoba je dobilo status izbjeglice, a 50 drugih je dobilo negativan odgovor na predat zahtjev za status izbjeglice.