Veći prihodi nego predsjednica ili premijer

Mnogi profesori na Javnom univerzitetu "Hasan Prishtina" u Prištini imaju veće mjesečne prihode nego predsjednica ili premijer Kosova. Njihovi prihodi nisu definisani samo iznosom plate, koja doseže oko 1145 eura, nego oni znatne prihode osiguravaju i od procenata kojeg dobijaju od studenata za vrijeme ispitnih rokova.

Za svakog studenta koji prijavi ispit iz bilo kojeg predmeta, profesorima ide na žiro-račun po 60 centi. Za oko 2000 studenara koliko ih prosječno uđe na ispit kod jednog profesora, samo u jednom ispitnom roku, posebice na onim fakultetima na kojima ima većeg broja studenata, na Pravnom i Ekonomskom fakultetu, prema izvorima lista "Zëri", jedan profesor dobija 1200 eura honorara, po 60 centi od svakog studenta, i to pored osnovne plate.

Na ovim fakultetima ima i slučajeva kada je broj studenata koji ulaze na ispit kod jednog profesora i od 3000 do 4000. Plata univerzitetskog profesora se povećava svakim ispitnim rokom, kojih službeno ima tri, januarski, junski, i septembarsko-oktobarski, koji je poznatiji kao jesenji.