Ovaj princip već dao dobre rezultate

Evropska unija će pažljivo pratiti pripreme, kao i sprovođjenje izbora zakazanih za 3. novembar, izjavio predstavnik EU za Kosovo Samuel Žbogar

Šef Kancelarije Evropske unije i Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, pozdravio je nedavno objavljivanje odluke predsjednice Jahjage o zakazivanju opštinskih izbora, javlja agencija Anadolija.
On je putem saopštenja upućenog medijima pozvao na održavanje slobodnih, pravičnih, demokratskih i transparentnih izbora.
"Kao i u svakoj drugoj demokratiji, izbori na Kosovu će biti najvažnije sredstvo za obezbjeđivanje aktivnog političkog učešća građana i njihovu odlučujuću ulogu u procesu demokratske vladavine", naglasio je Žbogar.
On je istakao da će Evropska unija pažljivo pratiti pripreme, kao i sprovođenje izbora, zakazanih za 3. novembar te da se nada da će učešće četiri opštine sa sjevera, pokazati volju građana ovih opština za zajedničku evropsku budućnost.
"Nakon što sam posjetio skoro svaku opštinu na Kosovu, mogu reći da sam se susreo sa mnogim gradonačelnicima sa jasnom vizijom poboljšanja života njihovih građana. Ali je bilo takođe više nego evidentno da nijedna opština nema gradonačelnicu. Zato podstičem sve političke partije da ulože dodatne napore u pronalaženju kandidatkinja za gradonačelnice i poslanice opštinskih skupština i time obezbijede balans oba spola i u lokalnoj samoupravi – jer je ovaj princip već dao dobre rezultate u kosovskoj politici", naveo je Žbogar.