Koliko su sigurne "Sigurne kuće"?

Ima više od nedjelju dana kako Burim Hasani iz Peći traži svoju izgubljenu kćer. 15-godišnjakinja je pobjegla do kuću 20. juna, ali je samo dan kasnije pronađena od strane policije. Nakon ispitivanja djevojke Rr.H. ona je policiji kazala da je razlog napuštanja doma porodično nasilje počinjeno od strane njenog oca. Nakon toga, odlukom Ureda za zaštitu žrtava i predstavnika Ureda za socijalno, odlučeno je da maloljedna djevojka bude poslata u sklonište u Peći, prenosi "Indeksonline".

Iako se to sklonište zove "Sigurna kuća", to se nije takvim pokazalo jer je djevojka  sa još dvije druge djevojke, koje su bile smještenu u istom skloništu, uspjele da pobjegnu odatle. Od trenutka bijega više se ništa ne zna o njenoj sudbini. Otac sumnja da je ona mogla postati žrtvom trgovine ljudima.

Direktorka "Sigurne kuće", zbog povjerljivosti skloništa, rekla je za KTV da je djevojka uspjela da odatle pobjegne jer je prevarila radnike kuće. U međuvremenu tužioa na slučaju u Osnovnom tužilaštvu u Peći, Lirie Morina je izjavila da je slučaj pod istragom i zatražila od kosovske policije hitne mjere za traženje nestale.

Iz Regionalne policije u Peći kažu da vrše istragu svakog detalja vezanog za slučaj. Čak i to kako je djevojka uspjela da pobjegne iz skloništa.