Sa 90 glasova za

19:27 (DOPUNJENO) Sa 90 glasova za, 17 protiv i jednim uzdržanim Skupština Kosova je usvojila Zakon o amnestiji.

Skupština Kosova usvojila je danas Zakon o amnestiji. Taj zakon, koji je bio dio obaveza Prištine po briselskom sporazumu, usvojen je sa 90 glasova za, a 17 poslanika je bilo protiv.

Usvajanju zakona o amnestiji najviše su se protivili poslanici pokreta Samoopredjeljenje koji su vladu Kosova optuživali da tim zakonom amnestira kriminal i kriminalce.

"Ova Vlada je Vlada šverca. Ona švercuje robu u trgovini i ljude u politici. Zakone u Skupštini i sporazume sa Srbijom u državi", rekao je Kurti.

Oko stotinak građana jutros je ispred Skupštine Kosova na poziv grupe nevladinih organizacija, mirno protestovalo protiv donošenja Zakona o amnestiji. Ovaj zakon je dio briselskog sporazuma koji je postignut između Beograda i Prištine prije oko tri mjeseca.

14:17 Skupština Kosova je sa 91 glasom za, 17 protiv i jednim uzdržanim usvojila u načelu Nacrt zakona o amnestiji.

Nakon rasprave, ponekad i oštrim riječnikom, posebno od strane opozicionih poslanika iz redova "Samoopredjeljenje" i Pokreta za ujedinjenje, sa kojima je bio i poslanik iz redova PDK, Hydajet Hyseni, zakonodavci su danas na prvom čitanju sa 91 glasom dali podršku Nacrtu zakona o amnestiji.

Nacrt zakona je podržan od strane svih parlamentarnih stranaka, osim pokreta "Samoopredjeljenje" koje je procjenilo da ovim zakonom se amnestira kriminal.

Sjednica je nakon glasanja prekinuta, da bi se nastavila u 15:00 časova, gdje će ovaj Nacrt, koji je imao primjedbe opozicije i civilnog društva, biti razmatran na drugom čitanju, konačnom i biće stavljen na glasanje.

U vrijeme glasanja sjednici je prisustvovalo 109 poslanika.

Osim "Vetëvendosja" ostali podržavaju Nacrt Zakona                                                         

12:30 Skupština Kosova je počela razmatranje izmjenjenog nacrta Zakona o amnestiji, koji proizilazi iz Briselskog sporazuma o noramlizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Prošle nedjelje nacrt Zakona o amnestiji nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu poslanika Skupštine.   

Vicepremijer Kosova i ministar pravde Hajredin Kuçi je, obraćajući se poslanicima, rekao da je nacrt Zakona o amnestiji izmjenjen i da su pri tom ispoštovana tri kriterijuma: da bude po volji građana, po najvišim međunarodnim standardima i da bude funkcionalan za zemlju.

"Ja polazim od jednog filozofskog ubeđenja o pravdi, koje često lično koristim: 'kad jedan zakona ne odgovara narodu, treba izmjeniti zakon, a ne narod'. U tom pravcu vidjeli smo da prošli zakon nije 'legao' Skupštini Republike Kosovo, jednom dijelu civilnog društva i subjektima i individuama. Zakon je danas promjenjen", kazao je Kuçi.

Poslanička grupa vladajuće Demokratske partije Kosova podržala je izmjenjeni nacrt Zakona o amnestiji. Poslanik Behar Selimi je u ime DPK-a izjavio da se ovim zakonom obezbjeđuje rasformiranje svih paralelnih struktura kako na sjeveru, tako i na jugu Kosova i integracija onih građana koji još nisu integrisani u kosovsko društvo.

"Danas nam je još lakše da glasamo iz prostog razloga što nacrt Zakona sada ima jasan politički karakter iako je zakonski akt. Postigli smo konsenzus da se ukloni sporan član 3, koji je za cilj više imao izbjegavanje političkog karaktera ili izjednačavanja humanog i političkog karaktera", ocjenio je Selimi.      

I najveća opoziciona partija, Demokratski savez Kosova, podržala je izmjenjeni nacrt Zakona o amnestiji. Poslanik Haki Demolli je u ime poslaničke grupe DSK-a izjavio da su izmjenom nacrta zakona usvojene primedbe njegove partije.

"Upravo ova odredba zakona garantuje svim porodicama ubijenih, ali i svim stanovnicima Kosova da ovim zakonom neće biti amnestiran nijedan ubica, bez obzira na njegovu etničku pripadnost, starost, vrijeme izvršenja", kazao je Demolli.

I sve ostale političke partije, osim pokreta "Vetëvendosje", podržale su izmjenjen nacrt Zakona o amnestiji. Poslanica “Vetëvendosja” Albulena Haxhiu je pozvala poslanike da ne glasaju za zakon o amnestiji.

"Konačno ovak zakon i način na koji je nametnuto njegovo usvajanje, dakle dva čitanja u istom danu, ukazuje jasno da je osim što je štetan, i nepromjenljiv, tako da je jedini način da se spriječi amnestija zločina glas protiv ovog nacrta zakona. Zato apelujem da sve poslanike da ne glasaju za ovaj zakon", rekla je Haxhiu.

Izmenjeni nacrt zakona Vlada Kosova usvojila je prošlog petka, dan pošto prethodni nacrt zakona nije dobio dvotrećinsku većinu u Skupštini Kosova. Iz nacrta zakona je potpuno izbačen član 3 Zakona o amnestiji, koji je bio najsporniji za kosovske poslanike i istovremeno je dodat član da sva krivična dijela koja za rezultat imaju telesne povrede i ubistvo neće biti amnestirana.

I dok se u Skupštini raspravlja, ispred Skupštine se okupilo oko stotinu građan, koji se protive usvajanju Zakona o amnestiji. Protest organizuju predstavnici civilnog društva na Kosovu, koji su u ponedjeljak počeli i akciju potpisivanja peticije za izmjenu Predloga zakona o amnestiji. Civilno društvo smatra da nacrt Zakona o amnestiji nije u duhu vladavine prava na Kosovu i ne odnosi se samo na amnestiju na sjeveru, već se njime amnestira još 69 oblika krivičnih djela južno od Ibra.