Radi nezavisnosti rada sudija

Vlasti kažu kako smatraju da je bezbjednost sudija od presudne važnosti za funkcionalno pravosuđe. Pravosudno vijeće Kosova i policija zemlje potpisali su sporazum o pružanju pojedinačne zaštite sudijama u slučaju njihove ugroženosti tokom obavljanja dužnosti, što je potez koji su zvaničnici i sudije pozdravili, ali neki pravni eksperti osporili.

"Taj sporazum uticaće na [stvari tako da će se] sudije osjećati nezavisni u svom radu, a pravosudne odluke će biti ispravne i nepristrasne," izjavio je Enver Peci, predsjedavajući Pravosudnog vijeća Kosova.

Tim sporazumom predviđaju se dva subjekta koji će se međusobno podržavati razmjenom informacija o postojećim opasnostima po život i imovinu sudija.

Pravosudno vijeće će imenovati upravitelja za sigurnost, koji će biti nadležan za prijem informacija o prijetnjama protiv sudija i za analizu veličine opasnosti, te će u saradnji sa svojim nadređenima tražiti zaštitu od strane kosovske policije.

Kosovska policija također će imenovati zvaničnike koji će osiguravati sprovedbu sporazuma i koji će postupati kad dobiju zahtjev za zaštitu od strane upravitelja za sigurnost pravosudnog vijeća.

Policija treba ocijeniti da li je zahtjev osnovan i na osnovu odluke osigurati zaštitu sudije.

Ako je zahtjev za zaštitu neosnovan, policija mora obavijestiti pravosudno vijeće u roku od tri dana o razlozima zašto nije postupila.

"Ovaj sporazum trebao bi naići na velike pohvale, s obzirom na to da je sigurnost sudija od presudne važnosti za funkciju koju obavljaju," izjavila je za SETimes Aishe Qorraj-Berisha, glasnogovornica Pravosudnog vijeća Kosova.

Taj sporazum uslijedio je kao reakcija na brojne prijetnje i nasilje nad sudijama u cilju vršenja uticaja na njih i njihovog sprječavanja u vršenju svojih dužnosti.

Kanceralija za sigurnost i saradnju u Evropi u svom prošlogodišnjem izvještaju o pravosudnoj reformi kaže da postoji "naslijeđe snažnog uticaja od strane izvršne vlasti, prijetnje upućenih sucima i njihovim porodicama, neograničen pristup kancelarijama sudija, kao i sudske infrastrukture i sigurnosni aranžmani koji su još uvijek slabi."

"[Poboljšanja su] od presudne važnosti u cilju osiguranja vladavine prava, zaštite ljudskih prava, ekonomske stabilnosti i sigurnosti," izjavio je Werner Almhofer, šef misije te kancelarije na Kosovu.

Međutim, neki pravni stručnjaci kažu da su takvi aranžmani nepotrebni i da bi se institucionalni lideri trebali fokusirati na sprovedbu postojećeg pravnog okvira, koji je dovoljan za obezbjeđivanje pojedinačne zaštite sudijama.

"[Oni bi trebali] unaprijediti saradnju na osnovu pravnog okvira koji je dovoljan... po pitanju pružanja sigurnosti, čak i za svakog pojedinačnog sudiju ili tužioca koji se osjeća ugroženo," izjavio je za SETimes Betim Musliu sa Pravnog instituta Kosova.

Međutim, susjedne zemlje koriste sličan pristup zaštiti sudija kao što je ona na Kosovu. U Albaniji, pravnim okvirom predviđa se zaštita sudija u posebnim slučajevima kad su oni ugroženi, a u Srbiji šef pravosudnog vijeća ima pravo da zatraži specijalnu zaštitu za sudije, njihove porodice i imovinu.

Neke sudije izrazili su podršku tom sporazumu.

"On je za nas vrlo važan. On pokazuje da oni brinu za sigurnost sudija. Mi podržavamo taj sporazum, zbog koga ćemo se mi osjećati bezbjednije i ugodnije na poslu. On će imati uticaja i na kvalitet pravosudnog sistema na Kosovu," izjavila je za SETimes Nikolle Komani, sutkinja opštinskog suda u Đakovici.