Za usvajanje potrebna dvotrećinska većina

Pred poslanicima Skupštine Kosova danas će se ponovo naći Nacrt zakona o amnestiji, ali izmenjenog sadržaja.

Novi nacrt zakona Vlada je usvojila prošlog petka, budući da prethodni tekst nije dobio dvotrećinsku većinu u parlamentu.
Sjednica Skupštine na kojoj će se glasati o Prijedlogu zakona o amnestiji trebalo bi da počne u 10 časova.
Premijer Hashim Thaçi juče je pozvao građane koji do sada nisu pročitali Prijedlog zakona o amnestiji, da to učine, objasnivši da je riječ o neophodnom i veoma značajnom zakonu. 
Nekoliko aktivista pokreta Samooopredjeljenje već pet dana protestuje ispred zgrade Skupštine Kosova protiveći se predloženim zakonu. 
Predstavnici civilnog društva na Kosovu započeli su u ponedjeljak akciju potpisivanja peticije za izmenu Prijedloga zakona o amnestiji, koji je inače neophodan za primjenu briselskog sporazuma postignutog između Prištine i Beograda. 
Pokretač akcije i direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj Ilir Deda kaže da oni zahtjevaju da se odobri duži rok, do kraja ovog mjeseca, kako bi se formirala radna grupa koja bi učestvovala u izradi Nacrta zakona o amnestiji. 
Deda kaže da postojeći prijedlog zakona nije u duhu vladavine prava na Kosovu i ne odnosi se samo na amnestiju na sjeveru, već se njime amnestira još 69 oblika krivičnih djela južno od Ibra. 
Predstavnici kosovskog civilnog društva su za danas u 11 časova najavili širi protest ispred Skupštine Kosova, za izmjenu Predloga zakona o amenstiji.