Catherine Ashton u Prištini

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjedonosnu politiku, Catherine Ashton izjavila da mnogi ovog ljeta neće ići na odmor jer je potrebno da se dijalog i rad na implementaciji Briselskog sporazumada nastavi istim tempom, kao i do sada

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjedonosnu politiku, Catherine Ashton čestitala je danas u Prištini premijeru Kosova i njegovoj ekipi na vođenju dijaloga u Briselu, javlja agencija Anadolija.
"Vi ste pokazali pravu političku hrabrost i viziju. Moram da kažem medijima koliko je bio težak posao i koliko puno su pružili svi učesnici da ovaj proces ide naprijed", kazala je Ashton nakon susreta sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem.
Ona je na konferenciji za novinare dodala da su sve zemlje članice EU zahvalne postignutim napretkom i to su nagradile odlukom Savjeta EU da se otpočnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. To je zaista jako važan korak za Kosovo na putu evropskih integracija, poručila je visoka predstavnica.
Ashton je kazala da mnogi ovog ljeta neće ići na odmor, jer je potrebno da se dijalog i rad na implementaciji Briselskog sporazuma nastavi istim tempom, kao i do sada. Ona je ocijenila da će Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije postignut u Briselu donijeti početak istinskih promjena u životu ljudi.
Govoreći o rokovima za primenu Sporazuma, kazala je da je zadovoljna kako ide proces i da Beograd i Priština znaju tačno šta treba da rade. "Mislim da su preduzeti potrebni koraci za primjenu ovog Sporazuma. Politički sporazum je pretočen u konkretna djela koja treba realizovati. Izražavam poštovanje mnogim radnim grupama koje su puno dana radile zajedno kako bi Sporazum pretočili u konkretna djela. Jako sam zadovoljna", kazal je Ashton.
Odgovarajući na pitanja novinara u vezi Zakona o amnestiji, koji će sutra ponovo biti na dnevnom redu Skupštine, Ashton je rekla da ne želi da se miješa u posao premijera, ali da je u interesu Brisela da se postignuti Sporazum implementira. Kosovski premijer Hashim Thaçi je u vezi Zakona o amnestiji pozvao sve zaintresovane da dobro pročitaju Zakon kako ne bi bilo zloupotreba i loših interpretacija tog Zakona.
"Zakon o amnestiji je neophodan i istovremeno je standard za političke sporazume kakav je aprilski", kazao je Thaçi, naglasivši da je sve što je obuhvaćeno Zakonom u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima.
Od izuzetnog je značaja, naglasio je premijer, što je gotovo cijela politička scena Kosova, uz male izuzetke jedinstvena da pruži podršku Sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i svi "naši napori idu u pravcu integracije ljudi u kosovsko društvo".
Catherine Ashton se jutros po dolasku u Prištini sastala i sa predsjednicom Kosova, Atifetom Jahjagom. Prije Prištine, ona je boravila u Beogradu, gdje je razgovarala sa najvišim srpskim zvaničnicima.