Nakon neuspjelog prvog usvajanja i nakon izmjena

Izmjenjena verzija predloženog zakona o amnestiji uz čiju pomoć bi trebalo da se normalizuju odnosi sa Srbijom vraćena je Skupštini poslije odbijanja prvobitnog nacrta.

Komisija za zakonodavstvo Skupštine Kosova u ponedjeljak je odlučila da izmjenjeni zakon vrati parlamentu na razmatranje pošto je prvobitni nacrt prošle nedjelje odbijen zbog zabrinutosti da će dozvoliti oslobađanje opasnih kriminalaca.

Zakon – koji je rezultat sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije – trebalo bi da omogući integraciju Srba sa sjevera Kosova uz garancije da neće biti krivično gonjeni za otpor vlastima u Prištini, zbog čega u budućnosti ne bi mogli da vrše javne funkcije.

"Nacrt zakona o amnestiji mora da se posmatra u pravom kontekstu, kao pokušaj lokalnih i međunarodnih vlasti da mirnim putem integrišu sjeverni dio Kosova", izjavio je Arsim Bajrami iz vladajuće Demokratske partije Kosova (PDK).

Za nacrt zakona je prošle nedjelje glasalo 70 poslanika – što je deset glasova manje od broja neophodnog da bi se on usvojio.

Reagujući na neuspješno usvajanje zakona, Vlada je u petak uklonila sporni član koji predviđa smanjenje kazni osuđenima za niz zločina kao što su ubistvo, ubistvo iz nehata, zlostavljanje, kleveta, napad i krađa.

Dodat je, međutim, novi član u kojem se kaže da "sva krivična djela koja su za posljedicu imala nanošenje fizičke povrede i ubistvo neće biti amnestirana".

Čini se da su izmjene zadovoljile najoštrije kritičare, uključujući Demokratski savez Kosova (DSK/LDK), koji se najviše protivio nacrtu.

"U osnovi, želimo da ovaj zakon prođe i kasnije bude usvojen, nakon što se u njega unesu neke male izmjene, koje mogu biti napravljene tokom skupštinske rasprave ili poslije nje", rekao je poslanik LDK-a Haki Demolli.

Međutim, Albulena Haxhiu iz opozicionog pokreta "Samoopredjeljenje" pozvala je poslanike "da ne glasaju za zakon uprkos pritisku međunarodne zajednice" i nazvala ga "zločinačkim i štetnim".

"Ovim nacrtom se amnestiraju svi srpski kriminalci na sjeveru i oni koji se bave organizovanim kriminalom i švercom", kazala je Haxhiu.

Skupština bi trebalo da glasa o zakonu ponovo sljedeće nedjelje.