Preporuke penzionera niko nije uzeo u razmatranje

Nacrt zakona o penzijskom šemama finansiranim od strane države, koji je već odobren od strane Vlade Kosova i očekuje se da će biti odobren od strane Skupštine, ne štiti ili niti favorizuje penzionere, već je diskriminira, kažu predstavnici penzionera na Kosovu.

Sahit Dragaj, iz Partije penzionera Kosova, izjavio je da u ovom Nacrtu preporuke penzionera nisu uzete u obzir.

On je rekao da su penzioneri tražili da se izvrši kategorizacija penzionera i da penzije budu 60 posto prosječne plate na Kosovu, što bi na osnovu ovog zahtjeva, prema njima, penzioneri bi trebalo da primaju od 120 do 250 eura mjesečno.

"Mi smo izvršili izmjene i dopune kako je bilo potrebno, ali naši zahtjevi nisu uzeti u obzir i ukoliko tako ode, kako je bilo prvobitno, onda se penzioneri nikako ne mogu složiti, jer je diskriminatorski. Predviđeno je da Vlada ili Ministarstvo finansija smanji penzije ukoliko postoje budžetske poteškoće, i to može biti apsurd sam po sebi", rekao je Dragaj.

Prema Dragaju na Kosovu ima preko 113,000 starosnih penzionera koji primaju po 60 eura mjesečno, dok preko 35 posto penzionera se računaju kao osobe koje su plaćale doprinos i koje sada primaju po 112 eura mjesečno.

S druge strane, Minire Begaj, vođa divizije za nadzor i primjenu propisa Ministarstva rada i socijalne zaštite kaže da su u Nacrtu zakona uzete kao osnova i preporuke predstavnika penzionera.

"Kao pokrovitelj ovog zakona, jedna radna grupa koja je učestvovala su bili penzioneri, koji su davali svoje komentare. I vjerujem da sve što je bilo moguće da uđe u nacrt je uvršteno u ovu verziju. Komentari koji su izneti sa njihove strane su ubačeni u ovoj verziji", rekla je Begaj.

Međutim, Begaj također kaže šta zapravo sadrži nacrt .

"Ovaj Nacrt je prošao prvo čitanje u parlamentu, sada je u parlamentarnoj proceduri i još uvijek nije usvojen. Ovaj Nacrt zakona predviđa osnovne starosne penzione šeme, starosne penzije osoba koje su plaćale doprinose, starosne penzije invalidnosti i prerane penzije".

"Nacrt također reguliše pitanja porodičnih i invalidskih penzija, gdje se obveznik doprinosa ozlijedi na radu ili zaradi profesionalu bolest", rekla je Begaj.

Međutim, Kosovski demokratski institut, nakon detaljne analize ovog Nacrta zaključio je da trenutni sadržaj ne pruža realne mogućnosti o provedbi preporuka koje proizilaze iz Izvještaja o humanom razvoju Kosova.

U isto vrijeme, ovaj Nacrt zakon ne utiče pozitivno na stvaranje uslova za punu implementaciju Milenijumskih razvojnih ciljeva na Kosovu.