Granične dažbine između 50 i 100 eura

Kosovo je do septembra odgodilo uvođenje graničnih dažbina za prijevoz. Graničnim dažbinama na Kosovu za prijevoz dobara iz susjednih zemalja izjednačile bi se cijene prijevoznih firmi te zemlje, kažu zvaničnici.

Ministarstvo infrastrukture Kosova odgodilo je planirane granične dažbine za prijevoz tereta koji u Kosovo dolazi iz Makedonije, Crne Gore i Srbije, kako bi došlo do pregovora s te tri zemlje, koje se protive tom planu.

Iako Makedonija, Crna Gora i Srbija ne naplaćuju visoke granične dažbine Kosovu, kosovske firme kažu da ostvaruju velike troškove za dostavu robe u te zemlje, zato što moraju unajmljivati strane firme za njihov prijevoz.

Vozila sa kosovskim registracijama se u stranim zemljama ne priznaju i nije im dopušten prijevoz tereta u susjedne zemlje, osim Albanije.

"Bili smo prisiljeni da djelujemo, jer smo se suočavali sa konstantnim pritiskom od strane naših firmi, zbog njihove inferiorne pozicije u odnosu s kolegama iz susjednih zemalja. Mi jednostavno izjednačavamo uslove za sve prijevozne kompanije," izjavio je za SETimes Lah Nitaj, medijski savjetnik pri Ministarstvu za infrastrukturu Kosova.

Novi dogovor biće proveden u septembru.

"[To odgađanje] privremeno je rješenje i mi smo zadovoljni, ali ako nakon tog perioda ili u međuvremenu bude uvedena dažbina, tražit ćemo recipročnu naknadu od prijevoznika iz Kosova," rekla je za SETimes Biljana Muratovska, predsjednica makedonskog udruženja prijevoznika Makamtrans.

Ona je izjavila da će organizator prijevoza plaćati dodatne troškove, a za potrošače će cijene tih roba biti povećane.

"Ako se administrativna dažbina za prijevoz [roba] s Kosova naplaćuje u drugim zemljama jer one nisu potpisale bilateralni sporazum, nije u redu staviti Makedoniju u istu korpu, zato što Makedonija do sad nije naplaćivala dažbine za prijevoz dobara s Kosova, na osnovu dobrosusjedskih odnosa i ekonomske razmjene," rekla je Muratovska.

Neđo Mandić, predsjednik Međunarodnog transporta i logistike Srbije, rekao je da su srbijanske prijevozne kompanije sada u nezavidnoj poziciji suočavanja s gubitkom na ime naknada, na koji ne mogu odgovoriti zbog državne politike o Kosovu.

"Ako uvedemo recipročne mjere, dažbine i dozvole, to bi značilo da priznajemo Kosovo kao posebnu državu. ... Kosovo je u drugačijoj poziciji, ono sebe smatra odvojenom državom i povlači jednostrane poteze," rekao je Mandić za SETimes.

Rekao je da je to stav Ministarstva vanjskih poslova Srbije i da privredna komora ne može raditi u suprotnosti sa službenom državnom politikom.

"Kasnije, naročito male prijevozne firme koje organizuju prijevoz na kratke rute, odustat će od poslovanja na Kosovu. Neće im se isplatiti da plaćaju tako visoke dažbine i izgubit ćemo to tržište," rekao je Mandić.

Prema riječima Safeta Gërxhaliua, predsjednika kosovske privredne komore, granične dažbine, koje bi bile između 50 i 100 eura, treba posmatrati i kao ekonomski i kao politički potez.

"Politički bi to bila neophodna mjera u recipročnim sporazumima sa ostalim državama, poput neke vrste mehaničkog pritiska da se ostale države natjera da stupe u bilateralne dogovore oko prijevoza [s Kosovom]," rekao je Gërxhaliu.