Građani svjesni da političari rade u svom interesu

Globalni barometar korupcije za 2013. godinu svrstao je Kosovo u sredini liste, sa oko 20 posto ispitanika u našoj zemlji koji su priznali da su podmitili nekog službenika.

Najveće istraživanje na svijetu o korupciji pokazuje da više od polovine ispitanika smatra da je situacija u njihovoj zemlji pogoršana.

Međutim, monitoring sproveden od strane organizacije Transparency International sa sjedištem u Berlinu pokazuje da oko 90 odsto ispitanika je spremno da se bori protiv korupcije, potpisujući peticije i proteste.

Globalni barometar korupcije za 2013. godinu se temelji na intervjuima 114.000 hiljada osoba u 107 zemalja svijeta.

Najkorumpiranije siromašne zemlje

Na listi koju je objavio TI po korupciji se ističu siromašne afričke nacije poput Siera Leonea, gdje je čak 84 posto ispitanika priznalo da je dalo mito. Slijede Liberija, Jemen i Kenija. Sedam od devet zemalja s najviše korupcije u društvu nalazi se u Subsaharskoj Africi.

Više od četvrtine ispitanika širom svijeta su prijavili plaćanje mita u prošloj godini, uključujući i više od 40 odsto u Afganistanu i Kirgistanu, više od 30 odsto u Kazahstanu i Ukrajini, i više od 20 odsto u Iraku i Srbiji.

Najmanje korupcije zabilježeno je u Danskoj, Finskoj, Japanu i Australiji, gdje je stopa manja od jedan posto.

Kad je u pitanju naša regija, najbolje kotira Hrvatska sa 4 posto korupcije, slijedi Slovenija sa šest posto, Kosovo 16 posto, Makedonija 17, Srbija sa 26 posto, Bosna i Hercegovina 28 posto. Crna Gora nije bila obuhvaćena istraživanjem.

Građani najkorumpiranijim smatraju političke stranke, a slijede policija, pravosuđe, javni službenici, parlamentarci, zdravstveni radnici i mediji. Posljednji na listi su vjerske institucije i privatni sektor.

Više od polovine ispitanih izjavilo je da se povećan nivo korupcije u posljednje dvije godine. Istraživanje je obuhvatilo 107 zemalja.

Političke stranke se smatraju najkorumpiranijim institucijama u većini zemalja.

Globalni barometar korupcije za Kosovo ove godine je pokazao da većina građana smatra da se nivo korupcije u posljednje dvije godine povećao: 48 posto građana smatra da se mnogo povećao, 31 posto da se povećao malo, a 27 posto da je ostao isti.

Ovo pokazuje da je stav građana da institucije ne vode dovoljno računa o borbi protiv korupcije, što je dokazano i time da 46 posto građana smatra da su vlasti izrazito neučinkovite u borbi protiv korupcije, 27 posto da su neučinkovite, 16 posto da nisu ni učinkovite ni neučinkovite, dok samo devet posto smatra da su učinkovite, a još manje, jedan posto da su veoma učinkovite.

S druge strane, većina građana se složila da je država koju vodi nekoliko subjekata koji djeluju u svom ličnom interesu: 20 posto smatra da je u potpunosti vođena ovakvim pojedincima, a 38 posto u velikoj mjeri.

Najviše korumpirane političke partije

Pogođenost institucija na Kosovu korupcijom je pokazala da je čak 75 posto ispitanika smatra da su političke stranke najpogođenije korupcijom.

Dok 66 posto ljudi misli da je Parlament zahvaćen korupcijom. Također veliki broj, 80 posto njih misli da je pravosuđe zahvaćeno korupcijom, zdravstvo 70 posto, a policija je najmanje sa samo 8 posto.

Detaljan pregled možete pogledati OVDJE!