U kojoj je državi Slobodan Petrović premijer?

Premijer Kosova Hashim Thaçi je bio vrlo uzbuđen kada je se osigurao da će u Vladi na čijem će on čelu imati spremnog Srbina da radi sa njim. Imenovanje Slobodana Petrovića za njegovog zamjenika i za ministra za Lokalnu samoupravu automatski je osiguralo ispunjavanje uslova pred međunarodnom zajednicom. Najvažnije je bilo da to bude neko čiji je maternji jezik srpski, a nije bilo važno da li taj priznaje ili ne priznaje državnost Kosova.

"Hashimov Srbin" kako sada zovu Slobodana Petrovića izgleda da niko ne obavezuje da prizna državu koja ga plaća. Komunikacija sa javnošću koju ima ministarstvo Slobodana Petrovića stvara percepciju da se radi o nekoj njegovoj privatnoj firmi. Nijedan logo države Kosova niegdje ne figurira, ni nigdje ni riječi o tome za koju državu radi zamjenik premijera.

Posljednje saopštenje za štampu, ono za posjeti opštinama Peć i Istok, kako na albanskom tako i na srpskom jeziku nema nikakvog obilježja ili riječi identifikacije za koga radi ministar Petrović.

Na primjer, u saopštenju stoji: "Ministar Lokalne administracije, Slobodan Petrović će danas posjetiti...". U međuvremenu na drugim službenim dokumentim institucija Republike kosova, kao na primjer Ureda Predsjednice figurira logo Republike kosova.

Saopštenje Ministarstva inostranih poslova

Portal "Indeksonline" je kontaktirao o ovome pitanju Kancelariju za informisanje Ministarstva lokalne samouprave koji su rekli da sva službena dokumenta Ministarstva sadrže zvanični logo Vlade Republike Kosova.

"To se može potvrditi na službenim dokumentima i saopštenjima Ministarstva koja su potpisana od strane samog ministra petrovića. Sva ova dokumenta su objavljena na web stranici Ministarstva i ista možete doći i provjeriti u kancelarima Ministarstva lokalne samouprave", rekla je za portal "Indeksonline" službenica za informacije u Ministarstvu lokalne samouprave, Lumnie Demi.

No, činjenice govore drugačije. Na vrhu web stranice Ministarstva lokalne samouprave je postavljen logo Republike Kosova, ali je ova stranica napravljena prije nego što je ministar Slobodan Petrović preuzeo dužnost prvog čovjeka ministarstva. Ni u jednom saopštenju koje je Ministarstvo lokalne samouprave objavilo na svojoj web stranici, ministar nije citiran kao ministar Republike Kosova.

Saopštenje Ministarstva lokalne samoprave

U međuvremenu, u najnovijem službenom dopisu koje je ovo ministarstvo objavilo za medije u petak, a koje objavljeno na web stranici, ne figurira logo Republike Kosova, i Petković je potpisan samo kao ministar. Ovos e ne dešava u drugim ministarstvima. U saopštenjima koja se izdaju za javnost, primjer saopštenje za medije koje je izdala Kancelarija za informisanje Ministarstva inostranih poslova stoji: "Ministar inostranih poslova Republike Kosova, Enver Hoxhaj je dans primio telefonski poziv od ministra inostranih poslova Kraljevine Holandije, Fransa Timmermansa...". Ali u ovom dopisu, na vrhu teksta figurira i logo republike. Isto se dešava i u saopštenjima Ministarstva Evropskih integracija.

U posljednjem dopisu za medije koje je Ministarstvo lokalne samopurave izdalo stoji "U sklopu redovnih posjeta opštinama na Kosovu, zamjenik premijera i ministar lokalne samouprave, Slobodan Petrović je dans posjetio opštine Peć i Istok...".