U potrazi za nadom i boljim životom

Subota. Deset sati je navečer a autobuska stanica u Prištini je krcata putnicima kao da je u po bijela dana. Dva autobusa kompanije "Erhan", koja drži redovnu liniju Prizren-Priština-Beograd nisu imala mjesta za sve putnike koji su namjeravali da putuju u pravcu glavnog grada Srbije, sa jednom namjerom, da uđu ilegalno u Evropu.

Prvo su obezbjeđena mjesta za ženu sa djecom i za stare osobe, dok je većina mladih, oko tridesetak njih, stajala na noge. U drugom autobusu, koji je imao isto odredište, je ostalo još malo slobodnih mjesta za putnike i kada je pristigla jedna žena sa troje djece, šofer je zatvorio vrata autobusa i rekao da nema više slobodnih mjesta.

Fatmire D. (38 godina), je sa sobom povela troje djece, najmanje je imalo jednu godinu a najveće 7 godina, a također kaže da je u osmom mjesecu trudnoće. Tačno prije dvije sedmice, od dana kada je odlučila da ode ilegalno kod braće u Njemačku, ona je sahranila muža, Isu Hereqija, iz sela Krelane kod Đakovice, koji je umro na Invektivnoj klinici u Prištini, kao posljedica ujeda krpelja, piše list "Zëri".

Njen preminuli suprug (Isa) je bio jedno muško u porodici, a brat supruga ne živi na Kosovu i život i opstanak Fatmire sa svojom djecom je bio nemoguć, jer nije mogla da osigura prihode za život i podizanje svoje maloljetne djece...