Nakon napuštanja još jednog poslanika

Pokret Samoopredjeljenje više nije treća po veličini politička partija u Parlamentu Kosova, jer je ostala sa 11 poslanika, a mjesto ispred nje sada je zauzela poslanička grupa Alijanse za budućnost Kosova - AAK sa 12 poslanika.

Samoopredjeljenje je u skupštinu ušlo sa 14 poslanika, ali su tu poslaničku grupu napustili poslanici Pokreta za ujedinjenje - Agim Kuleta i Aurora Bakalli, a u petak je stranku i poslaničku grupu napustila i poslanica Alma Lama, navodi portal Express.
Povod za odlazak prva dva poslanika bili su problemi koje je njiihova stranka imala sa Samoopredjeljenjem oko podijele sredstava za finansiranje političkih stranaka.
Alma Lama je napustila stranku zbog neslaganja sa politikom i nasilnim metodama kojima pokret Albina Kurtija u posljednje vrijeme pokušava da rješava probleme zemlje.
Ovakva situacija može dovesti do promjene jednog od potpredsjednika parlamenta, pošto tri najveće poslaničke grupe iz redova Albanaca daju po jednog potpredsjednika. Tu su funkciju do sada obavljali poslanici PDK-a, LDK-a i Samoopredjeljenja, a sada jedan od potpredsjednika može biti iz AAK. 
Po jednog potpredsjednika, takođe, daju poslanici iz redova srpske zajednice i jednog iz drugih manjinskih nacionalnih zajednica. 
Prema portalu Express, AAK razmišlja da zahtjeva i promjenu reda sjedenja u Skupštini Kosova.