Podršku u obrazovanju, medicini i poljoprivredi

Kosovo će imati koristi od naučne i institucionalne saradnje, industrijske prerade i korišćenja poljoprivrednih proizvoda u industriji, kazala predsjednica Atifeta Jahjaga nakon potpisivanja sporazuma sa guvernerom Iowe Terryem Branstadom

Guverner savezne američke države Iowe (SAD) Terry Branstad potpisao je danas sa predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom Sporazum o partnerstvu bratskih država Kosova i Iowe.
Guverner Iowe Terry Branstad je izjavio da je posebno počastvovan što država Iowa ima mogućnost da uspostavi partnerske odnose sa Kosovom, saopšteno je iz predsjedničkog kabineta, prenosi agencija Anadolija. Rekavši da je Kosovo, kao mlada zemlja, učinilo veliki napredak, guverner je ocjenio da je ohrabrenje stranih investitora od posebne važnosti, isto koliko i pomoć domaćim biznismenima.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsjednica Jahjaga je izjavila da posjetu delegacije Iowe smatra jako važnom za produbljavanje odnosa između dvije zemlje, za pomoć i podršku u obrazovanju, medicini i poljoprivredi.
"Ova saradnja će biti nastavljena i dalje i imaćemo koristi od naučne i institucionalne saradnje, industrijske prerade i korišćenja poljoprivrednih proizvoda u industriji", kazala je Jahjaga.
Kosovska predsjednica je rekla i da će partnersto između Kosova i Iowe pomoći razmjeni vrijednosti i iskustava i građanima će pružiti velike mogućnosti.
Guverer Iowe Terry Barnstad je kazao da je ovo samo početak saradnje dvije zemje.
"Država Iowa je već dugo partner Kosovu, kao što je bila i nacionalna garda Iowe i ovim (sporazumom) možemo imati koristi putem partnerskih programa i da razvijemo takve odnose. Ovaj program je mnogim državama pružio mogućnost da steknu iskustvo, da dobiju pomoć u stvaranju demokratskih institucija i da se obnovi ekonomski razvoj", kazao je Barnstad.
Guverner je takođe pozdravio sporazum između Kosova i Srbije, ocjenivši ga kao sporazum koji ima pozitivan efekat na cio egion.
"Takva vrsta mirovnih sporazuma je jako pozitivna za region i može biti primjer kako se mir može postići između dvije zemlje koje su nekada bile suprotstavljene”, naglasio je Barnstad.
Dobri odnosi Kosova i Iowe, kako je istaknuto, uspostavljeni su kada je ta američka država počela da pomaže Bezbjedonosnim snagama Kosova.
Do posjete guvernera Iowe dolazi na poziv predsjednice Kosova, a nakon njenog boravka u toj američkoj državi prošle godine.
Guvernator Branstad se danas sastao i sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem.