Nema uvida u psihološki nalaz Agima Zogaja

EULEX je odbio zahtjev suda za uvid u povjerljivi dokument o ključnom svjedoku na suđenju bivšim pripadnicima OVK optuženim za ratne zločine.

Misija vladavine prava EU na Kosovu (EULEX) saopštila je da neće dozvoliti Okružnom sudu u Prištini uvid u psihološki nalaz Agima Zogaja, poznatog kao svjedok "Iks", čiji se dokazi smatraju ključnim za Tužilaštvo, pošto je taj dokument povjerljiv.

"Svi operativni dosijei u vezi sa svjedokom 'Iks', i svi drugi materijali koje ovo odjeljenje posjeduje ili sa kojima je radilo, imaju obilježje povjerljivih dokumenata EU", kaže se u pismu šefa EULEX-ovog odjeljenja za zaštitu svjedoka upućenom predsjedavajućem sudiji u ovom predmetu, a u koje je BIRN (Balkanska tranziciona pravda) imao uvid.

Zogaj je bio stražar u logoru Klečka, u kojem su navodno bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zlostavljali srpske i albanske zatvorenike.

Zogaj je bio zaštićeni svjedok čiji su se iskaz i dnevnici smatrali ključnim prije nego što je u septembru 2011. godine pronađen mrtav u jednom parku u Njemačkoj.

EULEX je, međutim, odbio da sudu otkrije više detalja o dosijeu svjedoka "Iks", rekavši da to ne bi bilo u skladu sa odlukom Savjeta Evrope o povjerljivosti informacija u posjedu EU.

U pismu predsjedavajućem sudiji kaže se da bi otvaranje dosijea "predstavljalo opasan presedan za druge povjerljive dokumente".

EULEX-ov tužilac u slučaju "Klečka" Mauricio Salustro zatražio je od suda da na neki drugi način dođe do procjene Zogajevog psihološkog stanja.

"Razumijem da su ovi dokumenti povjerljivi, ali zatražimo od psihologa koji je sačinio nalaz novu procjenu specijalno za potrebe suda", predložio je Salustro.

Međutim, optuženi Fatmir Limaj, bivši komandant OVK, napomenuo je da "stari nalaz koji je sačinjen dok je svjedok bio živ ne može da se upoređuje sa novim".

Limaju, danas poslaniku vladajuće stranke na Kosovu, i još devetorici optuženih sudi se za ratne zločine počinjene nad civilima.

Prema navodima optužnice, Limaj i drugi optuženi, takođe bivši borci OVK, "narušili su tjelesni integritet i zdravlje neodređenog broja srpskih i albanskih civila i srpskih ratnih zarobljenika".

Albanski civili za koje se sumnjalo da su sarađivali sa srpskim režimom, srpski civili i pripadnici policije i vojske držani su u zarobljeništvu u logoru Klečka, koji je, prema navodima optužnice, služio i kao zatvor za vojnike OVK pod istragom ili kažnjene disciplinskim mjerama.

Limaj je u maju prošle godine oslobođen optužbi, ali je uvažena tužba Tužilaštva i slučaj je vraćen na novo suđenje.

U odvojenom suđenju pred Haškim tribunalom, Limaj je 2005. godine oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima i Albancima počinjene zbog sumnje da su sarađivali sa srpskim vlastima tokom rata na Kosovu, i kod kuće je dočekan kao heroj.