Anders Fogh Rasmussen u Prištini

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen ohrabrio je sve lidere i pripadnike svih zajednica da nastave na putu pomirenja i dijaloga.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozdravio je danas u Prištini Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda. Rasumssen je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Hashimom Thaçijem u glavnom štabu KFOR-a, izjavio da je ovo vrijeme velikih prilika za Kosovo i region, prenosi agencija Anadolija. 
"Ohrabrujem sve lidere i pripadnike svih zajednica da nastave na putu pomirenja i dijaloga, jer svi znamo da je ovo put ka dugoročnoj bezbjednosti i dugoročnom prosperitetu", kazao je generalni sekretar NATO-a.   
Naglasivši da NATO ima vitalni interes što se tiče bezbjednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da je zato NATO na Kosovu od 1999. godine imao na hiljade vojnika, Rasmussen je ocjenio da je od vitalnog značaja da se sporazum blagovremeno sprovede, jer vodi bliže evropskim integracijama.
Istovremeno, on je izrazio očekivanje da će Kosovske snage bezbjednosti (KSB) nastaviti da izvršavaju zadatke u okviru sadašnjeg mandata, a to je, kako je rekao, da pružaju zaštitu civilnom stanovništvu, da učestvuju i vanrednim situacijama i sličnim aktivnostima.
Odgovarajući na pitanja novinara, Rasmussen je kazao da će barikade na sjeveru Kosova biti uklonjene kada to procjene i odluče vojni komandanti KFOR-a na terenu. Što se tiče prisustva BSK-a na sjeveru Kosova to će biti dio političkog dogovora između Beograda i Prištine, kazao je Rasumssen.
"Primarno to nije pitanje za KFOR i NATO da donose takve odluke, već za obje strane koje su umešane u ovaj dogovor i da i oni preduzmu korake koji bi doprinijeli potpunom sprovođenju političkog dogovora koji su postigli", kazao je generalni sekretar.     
On je istakao da će NATO i KFOR nastaviti da garantuju bezbjednost na Kosovu i da su spremni da se nose sa svim pokušajima da se podrije napredak, koji je postignut.
Premijer Hashim Thaçi zahvalio je NATO-u i svim zemljama članicama NATO-a koje su podržale i nastavljaju da podržavaju Kosovo i njegov narod.
"Kosovo ostaje posvećeno da bude važan faktor mira, stabilnosti i bezbjednosti u regionu i to je dokazao i odličnom saradnjom koju imamo sa KFOR-om", kazao je Thaçi. Naglasio je da Kosovo nastavlja svoj put ka normalizaciji odnosa i sa Srbijom i da je sporazum postignut u Briselu između njega i premijera Srbije Ivice Dačića historijski.
Delegacija NATO-a, predvođena generalnim sekretarom Andersom Fogh Rasmusenom tokom boravka na Kosovu sastala se sa komandantom KFOR-a, general majorom Folkerom Halbauerom i ključnim predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu. Takođe i sa premijerom Hashimom Thaçijem, ministrom Kosovskih snaga bezbjednosti Agimom Çekuom i ministrom za zajednice i povratak Daliborom Jevtićem.