Foto: KiM Radio

Forum 2015 i KFOS uputili su niz primjedbi na dosadašnji rad misije EULEX. Analiza "Rok i pravilo: Ples sa EULEX-om", govori o deset najvećih propusta ove misije, među kojima su nemogućnost sprovođenja vladavine prava na sjeveru Kosova, statusna neutralnost i loša koordinacija sa KFOR-om. Šef EULEX-a ne slaže se sa većinom kritika iz analize.

Kao propusti EULEX-a u analizi pod nazivom "Rok i pravilo: Ples sa EULEX-om", pominju se još nedovoljan napredak u slučajevima organizovanog kriminala, u oblasti pravosuđa, kao i nedostatak ljudskih resursa. Takođe EULEX-u se zamjera da nije postigao dovoljan uspjeh pri prenosu ovlašćenja na lokalne institucije, prenosi portal "KiM Radio".

Šef EULEX-a Bernd Borhard smatra da je misija kojom upravlja ipak imala zapažene rezultate, posebno kada je riječ o velikom broju riješenih sudskih procesa.

"Više stotina ljudi je uhapšeno u slučaju trgovine ljudima. Postoji oko 42 hiljade imovinskih sporova a više od 36 hiljada je riješeno zahvaljujući EULEX-u. Radili smo zajedno sa forenzičkim timom Kosova na pronalaženju preko 380 posmrtnih ostataka, u posljednje tri godine imali smo preko 60 presuda u takozvanim velikim slučajevima. To je dokaz da smo mnogo toga uradili. Ova misija bi trebala da bude 20 puta veća da bi riješila sve probleme", kazao je Borhard.

Ministar pravde Kosova Hajredin Kuçi kaže Kosovo bez EULEX-a ne bi ostvarilo tako velike rezultate na putu ka EU i dodaje da maksimalnih rezultata te misije nema zbog političkog nejedinstva svih zemalja članica u vezi sa Kosovom.

"Neću reći da nije bilo rezultata. Zakoni koje Kosovo ima danas usaglašeni su sa zakonima EU. Uspjeli smo da uvedemo norme po kojima niko nije iznad zakona i to je veliki uspjeh. Treba raditi analize koje govore o rezultatima, ali treba uraditi i analize koje će govoriti o tome kakve bi posljedice bile da nema EULEX-a", kazao je Kuçi komentarišući predstavljenu analizu.

Poslanica u Skupštini Kosova iz redova LDK Vjosa Osmani smatra da bi o daljem mandatu EULEX-a trebali da odluče poslanici kosovskog parlamenta.

"U Skupštini Kosova 2/3 većinom treba odlučiti o daljoj sudbini EULEX-a. Bez obzira što je njihov mandat produžila EU, izvršnu ulogu su im dodijelili kosovski poslanici", kazala je Osmani.

Prema mišljenju funkcionera Samoopredjeljenja Shpenda Ahmetija, neefikasnost EULEX-a krije se u činjenici da je direktno odgovoran Briselu.

"Citiraću nekadašnjeg šefa UNMIK-a Petersena, koji je na pitanje zašto nema optužnica u velikim slučajevima korupcije, odgovorio:  "Ne znate ko me je sve pozvao, jer je navodno to pitanje političke stabilnosti na Kosovu", kazao je Ahmeti.

U objavljenoj analizi EULEX-u se zamjera što nije uspio da pridobije podršku javnosti i što je, kako je ocjenjeno, podložan spoljašnjem političkom uticaju.