MADE IN KOSOVO

Većina ministarstava Vlade Kosova značajan dio budžeta izdvojen za kapitalne investicije orijentirali su na plate i dnevnice, povećavajući iste i stvarajući nova radna mjesta.

Ova promjena u kategoriji rashoda nalazi se u gotovo u svim izvještajima Revizora za 2012. godinu budžetskih agencija u zemlji, piše list "Zëri"..

Prema Generalnom Revizoru, Ured premijera Hashima Thaçija je tokom prošle godine povećao za 150 hiljada eura budžet za plate i dnevnice i za 872 hilajde eura za robu i usluge. Revizor je objasnio da ovo povećanje budžeta je odraz osnivanja Kancelarije komesara jezika i formiranje više radnih odbora.

I Porezna uprava Kosova (PUK), na čijem je čelu Behxhet Haliti, tokom 2012. godine je povećala za 686 hiljada eura budžet za plate i dnevnice i 184 hiljade eura za robu i usluge, dok je budžet za kapitalne investicije smanjio za ništa manje nego za 570 hiljada eura.

Ništa manje nego 200 hiljada eura je povećalo budžet za plate i dnevnice i Ministarstvo poljoprivrede od kredita Svjetske banke i za 12.600 eura iz Fonda za kadrove. U kategoriji za robe i usluge je došlo do povećanja budžeta u iznosu većem od 46 hiljada eura.

Ministarstvo za ekonomski razvoj, na čijem je čelu prošle godine bio Besim Beqaj povećalo je i kategoriju roba i usluga i kategoriju plata i dnevnica.

Ministarstvo trgovine i industrije u razmatranju budžeta tokom 2012. godine je u početku smanjilo troškove u kategoriji plata i dnevnica, a onda je povećalo za 47 hiljada i 500 eura iz Fonda za kadrove izdvojenih iz Svjetske banke. Dok je u kategoriji roba i usluga budžet povećan za oko 1.9 miliona eura.

Carini Kosova, prema Revizoru, u početku Zakonom o budžetu nije odobren zahtjev za povećanjem budžeta za plate i dnevnice, ali se to dogodilo u procesu razmatranja državnog budžeta.

Povećanje budžeta za plate i dnevnice

1. Poreska uprava - 686 000 eura
2. Ministarstvo poljoprivrede - 200 000 eura
3. Ured premijera - 150 000 eura
4. Ministarstvo trgovine -77 500 eura