Dijalog, ključan faktor rješavanja problema

Samo rješavanjem problema dijalogom zemlje regije mogu ići naprijed, poručio je u Prištini šef švedske diplomatije

Ministar inostranih poslova Švedske Carl Bildt izjavio je danas u Prištini da su početak pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i Evropske unije (EU), kao i Sporazum o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, jako važni za Kosovo.
Nakon sastanka sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem, Bildt je na konferenciji za novinare ocijenio da se Kosovo kreće naprijed ka Evropskoj uniji.
"Čestitam, vama kao premijeru, i Kosovu, na dva velika dostignuća koja smo imali zadnjih nedjelja i mjeseci, na Sporazumu sa Beogradom, iako je pred vama još puno pitanja u implementaciji, ali sam apsolutno uvjeren u vašu odlučnost u postizanju implementacije. Ohrabren sam i razgovorima u Beogradu o njihovom dijelu u implementaciji", kazao je Bildt.
Drugi veliki napredak je zeleno svjetlo o otpočinjanju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, čime se Kosovo kreće naprijed ka Evropskoj uniji, istakao je ministar inostranih poslova Švedske.
"Smatram da je to, kao što sam rekao i premijeru, jako važno za Kosovo i jako važno za Srbiju, ali je takođe jako važno i za cijeli region", naglasio je Bildt.
Bivši međunarodni izaslanik za Balkan je dodao da predstavnici zemalja regiona samo rješavanjem problema dijalogom mogu ići naprijed i time omogućiti dobar ekonomski i socijalni razvoj svojih zemalja.   
Premiijer Kosova Hashim Thaçi je šefa švedske diplomatije obavijestio o posljednjim dešavanjima o Sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.
"Mi ćemo ispuniti sve naše obaveze koje proizilaze iz tog procesa", kazao je Thaçi.
Prema njegovim riječima, Kosovo je ratifikacijom Sporazuma u Skupštini Kosova nastavilo sa svojom agendom implementacije Sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. On je najavio da će u četvrtak Skupština Kosova razmatrati Zakon o amnestiji koji je, takođe, deo Briselskog sporazuma. Istakao je da će narednom susretu sa srpskim premijerom Dačićem, kod visoke predstavnice EU Catherine Ashton, 8. jula u Bruxellesu, biti razmotren proces implementacije Sporazuma, kao i tehnička pitanja o telekomunikacijama i energetici.