Nakon konsultacija predsjednica odlučila

17:40 (DOPUNJENO) Na temelju Ustava i zakona Republike Kosovo, predsjednica Atifete Jahjaga je proglasila 3. novembar danom održavanja lokalnih izbora u zemlji. Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga je imala završne konsultacije sa liderima parlamentarnih političkih stranaka i predsjednicom Centralne izborne komisije o određivanju datuma održavanja lokalnih izbora na cijeloj teritoriji Republike Kosova.

14:56 Raspisivanje datuma održavanja lokalnih izbora na Kosovu će se najvjerovatnije dogoditi danas. Izvori lista "Indeksonline" unutar Vlade i Predsjedništva su rekli da se trenutno provode posljednje obaveze da predsjednica Atifete Jahjaga ozvaniči datum 3. novembar kao dan kada će biti održani lokalni izbori na cijeloj teritoriji Kosova.

"Nadamo se da će predsjednica Atifete Jahjaga popodne izaći sa stavom oko ozvaničenja 3. novembra za održavanje lokalnih izbora u zemlji", rekao je izvor portala koji je želio da ostane anoniman.

3. novembar je datum kompromisa, koji je postignut na posljednjem sastanku u Briselu između kosovskog premijera Hashima Thaçija i njegovog srbijanskog kolege Ivice Dačića. Datum je dobio podršku i dviju najvećih opozicionih partija LDK i AAK kao i međunarodnog faktora.