Formiranje od carine naplaćene za robe

Budući Fond za razvoj sjevera Kosova raspolagaće sa oko tri miliona eura godišnje i neće uticati na projekte koji se finansiraju iz kosovskog budzeta, procjene su Ministarstva finansija Kosova.

Kako prenose mediji, portparol tog ministarstva, Muharrem Shahini kazao je da će se Fond za razvoj sjevera u prvom redu formirati od carine naplaćene za robu namjenjenu sjeveru Kosova, koja će ulaziti preko graničnih prijelaza Brnjak i Jarinje.

Po njegovim riječima, carina koja se bude plaćala na uvezenu robu široke potrošnje koja ide u sjeverni dio Mitrovice, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, neće ići u kosovski budžet već ce posebnim zvaničnim kanalima ići u Prištinu gdje će se registrovati, a zatim prebacivati u Fond za razvoj sjevera Kosova.

Sredstva Fonda za razvoj sjevera Kosova će se, kako se navodi, držati u jednoj od komercijalnih banaka u Prištini, na računu koji će otvoriti specijalni izaslanik EU na Kosovu.

Srbija će imati pravo da uplaćuje novac u taj fond. Uplate ce biti transparentne i Beograd će biti dužan da objavi cilj uplata, navode mediji.

Dogovor o ovom fondu postigli su 18. januara 2013. premijeri Kosova i Srbije Hhashim Thaçi i Ivica Dačić u okviru pregovora u Briselu.
 
Tada je saopšteno da su na osnovu sporazuma o integrisanom upravljanju granicom postignutom na prethodnom sastanku 4. decembra 2012. i primjene tog sporazuma na četiri prijelaza premijeri postigli privremen dogovor o naplati carina, dažbina i poreza na dodatu vrijednost.
 
Srbi sa severa Kosova pretili su protestima ako budu morali da plaćaju dažbine Prištini i isticali da će plaćati sve zakonske obaveze, ali samo Beogradu.
 
Beograd i Priština su načelan dogovor o integrisanom, zajedničkom upravljanju granicama postigli u dijalogu još 3. decembra 2011. da bi na sastanku u februaru 2012. zaključili i tehnički protokol o primeni tog sporazuma. Prelazi su nakon višemjesečnih blokada i tenzija otvoreni u decembru 2012, nakon dogovora Thaçija i Dačića postignutog 4. decembra te godine.