Javni novac u riziku

Osnovana da uspostavi dobre odnose između Srba sa sjevera Kosova i lokalnih institucija, ali Administrativna kancelarija u sjevernoj Mitrovici, masakrira transparentnost javnog novca.

Odjeljenje javne nabavke ove Kancelarije tokom 2012. godine je u nekoliko navrata prekršio zakon. Potpisani su ugovori prije pokretanja postupka javne nabavke. Postoje nedostaci u dokumentaciji preduzeća koja su konkurisala na tenderu. Čas se i desilo to da je za istu nabavku ista kompanija ponudila dvije ponude s različitim cijenama, itd. Sve te nepravilnosti je utvrdio u Revizorskom izvještaju, generalni revizor za Administrativnu kancelariju u sjevernoj Mitrovici za 2012. godinu.

Na čelu Administrativne kancelarije u sjevernoj Mitrovici je Adriana Hodžić.

"Građevinski radovi na postavljanju transformatora za Administrativnu kancelariju u sjevernoj Mitrovici (AKSM)" u iznosu od 8,935 eura, ugovor "Montaža energetskog transformatora'' u vrijednosti  9,750 eura i "Montaža energetskog transformatora", u iznosu od 9,370 eura, u sva tri slučaja Kancelarija je potpisala ugovor sa kompanijom prije pokretanje procedura nabavke. Ugovor je potpisan na 18.12.2012. godine a procedura otvaranja ponuda je bila 24.12.2012. godine", stoji u Izvještaju Generalnog revizora za Administrativnu kacelariju u sjevernoj Mitrovici.

U ugovoru "Nabavka namještaja za kabinet Administrativne kancelarije u Mitrovici", Revizor je primjetio da postoji samo dokumentacija pobjednika na tenderu, dok dosijei sa tendera druge dvije kompanije koje su učestvovale ne postoje, iako se navode u Zapisniku otvaranja tendera, prenosi portal "Indeksonline".

"Nedostaci dokumentacije u dosijeima nabavke povećavaju rizik od transparentnost procesa. Ne može se ostvariti sigurnost ukoliko je omiljeni operater dobio ugovor", ocjenio je Generalni revizor. Stoga je preporučio da glavna izvršna službenica treba preduzeti mjere na jačanje administrativne kontrole prilikom nabavke, kako bi se osiguralo da spisi nabavke sadrže sve dokaze o razvoju procesa.

Ali to nisu jedine povrede. Za istu nabavke tokom revizije primjećeno je da u dva slučaja ista kompanija ponudila dvije ponude sa različitim iznosima za istu nabavku.

"U ugovoru 'Građevinski radovi na postavljanju transformatora za AKSM' jedna ponuda je iznosila 9,525 eura a druga 8,935 eura. U ovom slučaju ugovor je sklopljen sa operaterem koji je dao nižu cijenu", naveo je Revizor.

"Također kod ugovora 'Montaža energetskog transformatora za AKSM' u iznosu od 9,370 eura, pobjednički operater je ponudio dvije ponude sa različitim cijenama. Jedna je iznosila 9,700 a druga 9,370 eura", dodao je Revizor u Izvještaju.

Kancelarija Generalnog revizora je također pronašla da i tenderska dokumentacija je djelimično popunjena i nepotpisana.

U ugovoru "Nabavka poklona na kraju godine za djecu iz različitih zajednica", "Nabavka ogrijevnim drvetom za potrebe siromašnih u različitim zajednicama" i "Nabavka bilješki i kalendara".

U svim ovim slučajevima tenderska dokumentacija je nepotpuna, prema Revizoru, jzbog toga što registar prijema ponuda nije potpisan od strane kompanije, kao i vrijednovanje ponuda u tri slučaja je urađeno istog dana od strane iste komisije za vrijednovanje. Također, uočeno je da je 18 ugovora potpisano 18.12.2012. godine", stoji dalje u izvještaju.

Kancelarija je planirala da ima sopstvene prihode od 10,000 eura, ali kako je primjetio Generalni revizor tokom cijele godine su uspjeli da prikupe 100 eura, odnosno 1 odsto planiranog.