Uz parole: "Sporazum neće proći" i "S lopovima nema države"

Učesnici protesta, koji u Prištini organizuje pokret "Vetevendosje", pokušali su da spriječe ulazak nekoliko poslanika i ministara u zgradu Skupštine Kosova

Učesnici protesta, koji u Prištini organizuje pokret "Vetevendosje", pokušali su da spriječe ulazak nekoliko poslanika i ministara u zgradu Skupštine Kosova, zbog čega je intervenisala Policija Kosova, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Nakon intervencije policije, poslanici i ministri su uspjeli da uđu u dvorište Skupštine Kosova. Policija je sve ulaze u dvorište, u kome su smješteni Vlada i Skupština, obezbijedila lancima.
Inače, par stotina aktivista i simpatizera opozicionog pokreta "Vetevendosje" okupilo se u 9 sati u centru Prištine ispred zgrada Skupštine i Vlade u cilju suprotstavljanja ratifikaciji briselskog sporazuma između Kosova i Srbije. Demonstranti nose nacionalne albanske zastave i centar grada odjekuje od zvuka pištaljki i plastičnih truba. Izvikuju se parole "Sporazum neće proći" i "S lopovima nema države".
U međuvremenu, u 10 sati je počela sednica Skupštine na kojoj je nakon pola sata rada predsjednik Skupštine Jakup Krasniçi objavio pauzu od 30 minuta zbog nedostatka kvoruma. Prethodno je ministar inostranih poslova Kosova Enver Hoxhaj sa govornice zatražio da se omogući normalan ulazak poslanika i ministara u zgradu Skupštine, rekavši da su on i još nekoliko ministara bili vrijeđani i spriječavani da uđu u zgradu Skupštine od strane učesnika protesta koji organizuje "Vetevendosje".
"Tražim od predsjednika Skupštine da preduzme sve mjere kako bi se stvorili uslovi da svaki poslanik i svaki ministar koji je zaintresovani da prisustvuje sjednici i uđe na sjednicu", kazao je Hoxhaj. On je takođe zatražio od policije da bude mnogo odgovornija kako se ne bi ponovila situacija od prije dvadeset godina kada "smo bili napadani od jednog političkog bloka koji je za krajnji cilj imao fizičko nasilje".
Predsjednik Skupštine Jakup Krasniçi je odgovorio da on kao predsjednik ima odgovornost da obezbijedi normalan rad unutar Skupštine, te da nije ni policajac ni glavni žandarm, niti tužilac ni sudija.  
Nakon toga je šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova zatražio pauzu od pola sata dok se ne obezbijede normalni uslovi za rad Skupštine, a predsjednik Krasniçi je objavio pauzu od pola sara zbog nedostatka kvoruma.
Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Kosova je usvajanje Zakona o ratifikaciji prvog međunarodnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Osim "Vetevendosja", sve ostale opozicione partije najavile su da će glasati za ratifikaciju sporazuma.