Šamar poreskim obveznicima Kosova

Ukupan iznos njegove imovine zajedno sa onim što je prijavio kao porodično nasljedstvo dostižu vrijednost od 848 hiljada eura. Barem je sam toliko procjenio izvršni šef javnog preduzeća "Ibar Lepenac", Hajdar Beqa u formularu deklaracije imovine u Agenciji protiv korupcije (APK). Beqaj koji je ujedno i kandidat Demokratske partije Kosova (PDK) za predsjednika opštine Đakovica na lokalnim izborima, u svojstvu izvršnog šefa "Ibar Lepenac" ima godišnju platu od 24 hiljade i 873 eura.

Iako mu je plata mnogo veća od plate ministara na Kosovu, Beqaj za njegov "uspješan" posao je dobio i ekstra bonus od 10 hiljada i 890 eura. Znači ukupno za posao obavljen u toku godinu dana na čelu ovog preduzeća dobija oko 360 hiljada eura, piše list "Zëri".

Ali, čini se da ovaj javni službenik, sem pozamašne plate i ostalih troškova koji mu se pokrivaju, kao što su troškovi telefona, goriva i drugih dnevnica nije zasićen, već i dalje sagladava druge mogućnosti kako da još nešto novca izvuče iz budžeta Kosova. On već nekoliko godina dobija i ratnu invalidsku penziju od 2 hiljade i 160 eura.

Ovi prihodi su Hajdaru Beqi rasli s vremana na vrijeme od kada je došao na mjesto izvršnog šefa ovog preduzeća 2009. godine. Ukoliko se analiziraju formulari bogatstva ovog dužnosnika iz 2010. godine kada je prijavio godišnju platu u iznosu od 20 hiljada i 520 eura, a godinu dana kasnije je počeo da dobija i invalidsku penziju u iznosu od  hiljadu i 440 eura.

2012. godine njegova bruto godišnja plata je iznosila 34 hiljade i 313 eura a njegova invalidaska penzija je povećana na 2.160 eura. U međuvremenu u njegovoj posljednoj izjavi bogatstva, osnovna plata Hajdara Beqe zajedno sa bonusima iznosi 35 hiljada i 763 eura i penzija od 2 hiljade i 160 eura što ukupno iznosi oko 38 hiljada eura.

Hajdar Beqa je od 2010. godine do danas prijavio isti iznos nepokretne imovine, sem što je jednoj malo povećao vrijednost. Također je napredovao i sa vozilom koje mu je vredelo 17 hiljada eura na drugo tipa BMW X5 čija vrijednost dostiže 30 hiljada eura.