Protest protiv ratifikacije sporazuma

14:25 (DOPUNJENO) Nakon naguravanja oko govornice, prekinut TV prenos sjednice, a predsedavajući dao 10-minutnu pauzu

Nakon dvosatne debate u Skupštini Kosova o Zakonu o ratifikaciji briselskog sporazuma, u momentu kada je predsjednik Skupštine Jakup Krasniçi uzeo riječ kako bi stavio na glasanje zakon, poslanici "Vetevendosja" su mu uzeli mikrofon, javio je dopisnik agencije Andolija.
Nakon guranja Krasniçija i poslanika oko mukrofona, prekinut je direktan televizijski prenos sjednice. Međutim, izvori iz Skupštine javljaju da je predsjednik Skupštine dao 10 minuta pauze, kako bi šefovi poslaničkih grupa obavili konsultacije. Za to vrijeme poslanici "Vetevendosja" sjeli su na stolice namjenjene predsjedniku i potpredsjednicima Skupštine.    
Ispred sjevernog ulaza u Skupštinu i dalje je okupljeno nekoliko stotina pristalica pokreta “Vetevendosje“ i trenutno je mirno. Ispred njih je kordon specijalne jedinice kosovske policije, koja im ne dozvoljava da se približe Skupštini. 
Prema posljednjem izvještaju policije, pripadnici policije bili su prinuđeni da reaguju na nasilno ponašanje učesnika protesta kako bi situaciju zadržali pod kontrolom. Policija je saopštila i da je do sada povrijeđeno 17 pripadnika policije, dok je 68 učesnika protesta sprovedeno u policijsku stanicu.
13:15 Policija Kosova je putem saopštenja za medije objavila mjere koje je poduzela u odbrani objekata i zaštitu imovine od učesnika demonstracija pozvanih od strane Pokreta "Samoopredjeljenje".
"Kao rezultat poremećaja uzrokovanih od strane demonstranata protiv nekoliko poslanika i nasilnih djela protiv policije, bacanjem različitih boja na policajce i kao rezultat pokušaja da se oštete ograde kako bi ušli u objekat Parlamenta Kosova, policijske jedinice su bile prisiljene da reaguju kako bi omogućile ulazak poslanika u Parlament Kosova", stoji u saopštenju u kojem se potvrđuje da "tokom intervencije specijalnih policijskih snaga do sada je u policijsku stanicu privedeno 30 demonstranata a kao rezultat nasilnih dijela demonstranata povređena su tri policajca".

Policija je putem ovog saoptenja pozvala "sve građane Kosova da izbjegnu nezakonite radnje i da ne nasjedaju provokacijama kao i da zaustave nasilje protiv policijskih dužnosnika".

11:15 Pristalice pokreta "Samoopredjeljenje" blokirale su sve prilaze Skupštini Kosova i onemugućavaju ulazak u zgradu poslanicima koji bi danas trebalo da razmatraju nacrt zakona za ratifikaciju Sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Skupština Kosova je prekinula rad na pola sata. Ovo zbog toga što nije bilo kvoruma za glasanje.

Predsjednik Skupštine, Jakup Krasniqi je rekao da su poslanici Skupštine Kosova trebali da predvide današnju situaciju i da ranije dođu u Skupštinu, i prema njegovim riječima i nema kvoruma za nastavak sjednice.

10:23 Policija kosova je uhapsila nekoliko aktivista Pokreta Samoopredjeljenje, među kojima i organizacionog sekretara Pokreta Dardana Molliqaja. Uhapšeni su zbog toga što su oni zabranili ulazak poslanika u Skupštinu Kosova.

Situacija je najviše napeta na samom ulazu u Skupštinu, gdje demonstranti se s vremena na vrijeme sukobljavaju sa Policijom.

Policija se sukobila s demonstrantima na ulazu iza Vlade Kosova dok je pokušavala da ih pomjeri zbog omogućavanja ulaska nekih poslanika.

Pristalice pokreta "Samoopredjeljenje" blokirale su sve prilaze Skupštini Kosova i onemugućavaju ulazak u zgradu poslanicima koji bi danas trebalo da razmatraju nacrt zakona za ratifikaciju Sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Potpredsjednik Skupštine Kosova Petar Miletić izjavio je Tanjugu da su pristalice Samoopredeljenja blokirale sve ulaze u Skupštinu Kosova i da je i on među onima kojima je jutros onemogućen ulazak u zgradu.
Kosovski premijer Hashim Thaçi je na jučerašnjem sastanku članova Vlade Kosova iznio ubjeđenje da će poslanici usvojiti Zakon za ratifikaciju Sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.
Lider pokreta "Samoopredjeljenje" Albin Kurti je na konferenciji za novinare prije dva dana izjavio da premijer Thaçi, zajedno sa Demokratskom partijom Kosova, insistira da se po svaku cijenu ratifikuje Sporazum kako bi podijelio odgovornost sa ostalim strankama.
On je ponovio svoj stav da su Thaçi i njegova Vlada umješani u korupciju i organizovani kriminal, ističući da takva Vlada nikako ne bi trebala da govori i donosi odluke u ime Kosova i pozvao je da se njihovim današnjim demonstracijama svi priključe.