Sto prva država

Zvaničnu odluku o priznaju Kosova od strane Egipta ministru inostranih poslova Kosova, Enveru Hoxhaju saopštili su ministar inostranih poslova Egipta, Mohamed Kamel Amr i pomoćnik egipatskog predsjednika za inostrane poslove i međunarodnu saradnju, Ešam Al-Haddad.

Odluka Vlade Egipta o priznanju Kosova, kao nezavisne i suverene države objavljena je i na zvaničnoj web stranici Ministarstva inostranih poslova Egipta.
"U okvirima stalnih napora Arapske Republike Egipat za konsolidacijom međunarodnog mira i bezbjednosti i u okviru onoga što ističe Karta Ujedinjenih nacija o pravima naroda na samoopredjelenje i u skladu sa savjetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. godine, koje smatra proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, Vlada Arapske Republike Egipat odlučila je 26. juna 2013. godine da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu", kaže se u izjavi zvaničnog portparola Ministarstva inostranih poslova Egipta.
U izjavi se naglašava i da Egipat želi da uspostavi dobre odnose sa Kosovom na svim poljima i istovremeno se potvrđuje njegovo angažovanje na nastavku i osnaženju dobrih odnosa koje ih povezuju sa zemljama regiona.