Sadašnji mandat ili transformacije

Ministar Bezbjednosnih snaga Kosova (KBS) Agim Çeku izjavio je da Vlada Kosova nastavlja da radi na izgradnji kapaciteta tih snaga, ali da njihova transformacija zavisi od NATO.

"Politička elita na Kosovu, ja kao ministar, parlamentarni odbor za nadzor KBS, i svi drugi moramo njegovati partnerstvo sa NATO i treba da se izbjegnu bilo kakvi jednostrani potezi koji bi mogli da ugroze naše buduće članstvo u NATO", naglasio je Çeku tokom rasprave na temu "Šta dalje sa Kosovskim bezbjednosnim snagama: Hoće li biti vojske, ili ne?".
Izvršni direktor kosovskog Centra za bezbjednosne studije Florijan Çehaja, predstavio je u debati tri scenarija za budućnosti KBS. Prema njegovim riječima, prvi scenario podrazumeva da KBS ostanu pod sadašnjim mandatom, drugi predviđa njihovu transformaciju u Odbrambene snage Kosova, koje bi imale 3.500 aktivnih pripadnika, a treća mogućnost je transformacija KBS u Vojsku Kosova, koja bi imala najmanje 5.000 vojnika, ali bez ograničenja tog broja.
"Mislimo da postepeno, osim sadašnjeg mandata, Bezbjednosne snage Kosova moraju dobiti i dodatni mandat to jest da obezbjeđuju teritorijalni integritet države, kao što to čine vojske drugih zemalja, ali uvijek u okviru nadlježnosti koje tim snagama postepeno prenosi Kfor", rekao je Çehaja.
Armend Muja, koji je izradio studiju o daljoj transformaciji KBS izjavio je da smatra da bezbjednost ima regionalne implikacije, ali da je isto tako i priroda prijetnji regionalna.
"Samim tim i susjedne zemlje treba da imaju uravnotežen i koordinisani pristup takvoj konfiguraciji bezbjednosti, u kojoj nijedna država ne predstavlja opasnost po drugu. Što znači da treba bude nivelizacije ili usklađivanja vojnih kapaciteta u tom smjeru", rekao je Muja.