Slučaj koji je uznemirio organe reda

Xhavit Hamdiu spominje se kao čovjek koji je prijetio da će ubiti Agrona Lahua u izjavi koja je predata na legalizaciju u Osnovnom sudu u Prištini, ali on poriče da poznaje "žrtvu".

Xhavit, iz Talinovca kod Uroševca, po zanimanju građevinar, kaže da ne poznaje Agrona Lahua iz Prištine, a još manje da mu je prijetio.

"Nikada nisam čuo za njega. Ne. Ne poznajem ga i ne znam odakle je", reako je on negirajući da je otišao ikada i u Centar za tehnički pregled vozila "Eko-Tek Prishtina" u Prištini koji se spominje kao mjesto gdje je prijetnja bila izvršena.

Ime, ime oca, prezime i prebivalište Xhavita Hamdiua figurira u jednoj izjavi - dokaz sa kanunskim sadržajem. Ona je potpisana od strane "žrtve" Agrona lahua i od strane pravnika Maliqa Lushakua. Istu je ovjerio službenik za potvrde u Osnovnom sudu u Prištini, Gazmend Sopjani. Nakon toga je proslijeđena predsjedniku Suda, Hamdmi Ibrahimiu da udari apostil pečat. Nakon što je vidio sadržaj, on je sačinio kaznenu prijavu i proslijedio je glavnom tužiocu Osnovnog tužilaštva u Prištini, Imeru Beki na daljnje procesuiranje slučaja.

U izjavi - svjedočenju pod datumom od 14. marta 2013. godine piše da je Agron Lahu "zatvoren u kuću i nema povjerenja (besu)" da izađe napolje zbog Xhavita Hamdiua. To ga je natjeralo da ostavi posao i da se zatvori u kućuzbog rizika, ali slučaj nije prijavio policiji.

"Mi dolje potpisani građani Agron Lahu i Maliq Lushaku, sa punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujemu i ujedno potvrđujemo da je Agron Lahu iz Prištine rođen 28.12.1975. godine u pogoršanim odnosima sa državljaninom Kosova Xhavitom Hamdiu iz sela Talinovac, opština Uroševac, zbog ovog nesporazuma - sukob na radnom mjestu", započinje ova izjava.

Prema iskazu, Agronu Lahuu je direktno prijećeno smrću i kao posljedica sukoba on morao se zatvoriti u kući još od tog dana, piše list "Koha Ditore".