Iznos dugovanja premašuje 400 miliona eura

Dug potrošača Kosovske energetske korporacije je dostigao 400 miliona eura. Ljudi iz Vlade Kosova su dali garancije da ovaj dug nikako neće biti oprošten. Za prikupljanje tih dugova, Vlada je dala pravo KEDS-u kojeg predvodi Limak, da na iznose od preko 10 hiljada eura uzme postotak od 15 posto a na iznose ispod 10 hiljada eura uzme 25 posto.

Valon Syla, konsultant za odnose s javnošću u Jedinici za privatizaciju KEDS-a kaže da za realizaciju prikupljanja ovih dugovanja, eksperti KEK-a, nadgledani i od strane Savjetnika transakcije IFC-a su izradili sporazum o naplati starih dugovanja koji će ustvari poslužiti kao sporazum između ostatka KEK-a i privatizera Kosovo Calik Limak Energy.

"Stari dugovi spram Kosovske energetske korporacije su dostigli cifru od preko 400 miliona eura, kako stoji u izvještaju menadžmenta KEK-a. Ova dugovanja datiraju čak od vremena kada je UNMIK vodio administraciju na Kosovu i u samom KEK-u, pa sve do danas", kazao je Syla.

Prema njegovim riječima, jedna stvar mora biti jasna svima a to je da dugovanja prema KEK-u neće biti oproštena i da se moraju platiti. Što se tiče pravnog osnova za Sporazum o sakupljanju starih dugovanja, on je kazao da je on dizajniran u skladu sa zakonima koji su na snazi i uključuje komercijalnu prirodu ugovora, o naplati dugova spram KEK-a, između ostatka KEK-a i nove kompanije Distribucije i snabdjevanja, KEDS -  Kosovo Calik Limak Energy.