Namjeravaju se uključiti u politički život u Crnoj Gori

Pokret "Samoopredjeljenje" sa Kosova namjerava da se uključi u politički život u Crnoj Gori. Cilj mu je, kako se navodi, poboljšanje statusa Albanaca u Crnoj Gori, objavio je podgorički list "Vijesti".

Prema objašnjenju, ta stranka, na čijem je čelu Albin Kurti, neće registrovati ogranak u Crnoj Gori, ali će naći druge modele političkog djelovanja u toj državi.
 
Aktivisti "Samoopredjeljenja" su demonstrirali prilikom održavanja "Foruma prijateljstva Kosova i Crne Gore" u Prištini, protiv navodne diskriminacije Albanaca u Crnoj Gori. Uprkos zvanično dobrim odnosima između Crne Gore i Kosova i riješenom statusu Albanaca u Crnoj Gori, na adrese crnogorske vlasti ne baš rijetko sa Kosova stižu prigovori u vezi sa time. Ranije je, nekoliko puta, lokalno stanovništvo u nekim kosovskim pograničnim selima uz Crnu Goru tražilo da se ispravi navodno neadekvatna granična linija između Crne Gore i Kosova.
 
Prema navodima sa tih protesta, imanja nekih seljaka u opštini Peć su na teritoriji Crne Gore. Albanske stranke u Crnoj Gori, uglavnom sve, često se prema crnogorskoj vlasti odnose gotovo ucjenjivački. Uz svoje političke zahtjeve podsjećaju da su Albanci na referendumu 2006. godine glasasli za nezavisnost Crne Gore.
 
Najradikalnija politička stranka koja okuplja Albance u Crnoj Gori je Demokratski savez (koji nosi isti naziv kao i partija na Kosovu), čiji lider Mehmed Bardhi često istupa sa veoma radikalnim ocjenama položaja Albanaca u Crnoj Gori. Bardhi, ali i još neki albanski političari u Crnoj Gori, tvrde da položaj Albanaca u toj državi još nije rješen, što izaziva podozrenje, jer se ne zna šta tačno znači ta politička ocjena.
 
Ranije je od strane nekih albanskih političara u Crnoj Gori bilo zahtjeva da područja koja su pretežno naseljena etničkim Albancima dobiju svoj "ekonomski suverenitet".
Na jesen ove godine, prema najavama, biće održan referendum o osamostaljivanju područja Malesije u posebnu opštinu. To područje sada pripada Podgorici.