Forum prijateljstva

Crna Gora i Kosovo imaju puno zajedničkog, a kultura je jedna od najvažnijih oblasti saradnje dvije zemlje, zaključili su ministri kulture Kosova i Crne Gore

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Memli Krasniqi primio je danas u Prištini svog crnogorskog kolegu Branislava Mićunovića, koji je učesnik dvodnevnog Foruma prijateljstva Kosovo - Crna Gora "Radovan Zogović”.
Ministar Krasniqi je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom Mićunovićem, ocijenio da Crna Gora i Kosovo imaju puno zajedničkog i da je kultura jedna od najvažnijih oblasti saradnje dvije zemlje, javio je novinar agencije Anadolija.
"Ovo je jedan od konkretnih koraka u realizaciji institucionalne saradnje i u oblasti kulture između Republike Crne Gore i Republike Kosovo. Naše dvije zemlje, kao dvije mlade zemlje u regionu, uspjele su da ostvare saradnju u različitim oblastima. Oblast kulture će, bez sumnje, biti jedna od najvažnijih", kazao je Krasniqi.
Po riječima Krasniqija, na prvom bilateralnom sastanku ministara kulture Crne Gore i Kosova, razgovarano je o konkretnoj saradnji kroz potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, što će se desiti u narednim nedjeljama ili mjesecima.
"Verujemo da Kosovo i Crna Gora imaju puno toga zajedničkog, uključujući i oblast kulture, i mi kao dvije zemlje našu saradnju treba i možemo da podignemo na jedan dobar primjer regionalne saradnje", poručio je Krasniqi.
Ministar kulture Crne Gore, Branislav Mićunović se najprije zahvalio domaćinu na podršci u organizaciji prvog Foruma prijateljstva Kosovo- Crna Gora "Radovan Zogović”, koji danas počinje u Prištini.
"Siguran sam da dijelim mišljenje mnogih, a to je da je prilika da još jednom kažemo da kultura nema granice, da ekonomija nema granice, da duhovni život nema granice. Iskoristićemo ovu današnju priliku da to bude dobar primjer u regionu kako se može sarađivati bliže na korist svih građana našeg regiona", kazao je Mićunović.
On je dodao da će biti iskorišćeno i ono što je bilo u prošlosti naših zemalja, kao dobar osnov za mlade generacije, koje će nastaviti prijateljstvo.  
"Danas kada sam ušao kod mog domaćina gospodina Krasniqija, susreo sam se velikom fotografijom Bekima Fehmiua. Za njega me vežu duge godine prijateljstva i danas kad razmišljam o saradnji imam na umu stepen internacionalizma, koji je širio taj čovjek. Vi znate da je on imao veliki međunarodni ugled, a do tog ugleda je došao tako što je bio veliki kosmopolit. Albanski narod ima velike umjetnike", kazao je Mićunović.
On je istakao želi da obiđe i grob glumca Faruka Begollija, koji je ovih dana dobio posthumno nagradu za životno djelo.
"Želim da Forum 'Radovan Zogović' bude dobra formula za naše buduće korake. Želim da stara prijateljstva brojnih uglednih Crnogoraca i Albanaca, budu metod kako nastavljati saradnju dalje", kazao je ministar kulture Crne Gore.    
Crnogorski pjesnik Radovan Zogović, rođen je u Crnoj Gori, ali je živio na Kosovu. Još 1932. godine je pisao o zločinima počinjenim od strane srpske vojske nad albanskim stanovništvom na tom području. Kasnije je bio autor disident, koji je zatvaran od strane komunističke vlasti.
Inicijativa za održavanje Foruma prijateljstva Kosovo-Crna Gora "Radovan Zogović” potekla je od Udruženja Crnogoraca Kosova, a podržali su je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, Ministarstvo inostranih poslova i  evropskih integracija Crne Gore, Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova, Ministarstvo kulture Crne Gore i British Councili Fond za otvoreno društvo Kosova.