Izvještaj Generalnog Revizora

Primanja radnika u Uredu predsjednika Kosova tokom 2012. godine su povećana putem dnevnica koje su dobili, bez davanja ikakvog razloga zaposlenih u ovom uredu. Zbog ovoga je Generalni Revizor Kosova dao svoje zamjerke. Prema riječima dužnosnika Ureda predsjednika davanje dnevnica desio se bez opravdanja, kako kažu oni, "zbog prirode specifikacije angažovanja osoblja u podršci aktivnosti predsjednice".

Zaposleni u Uredu predsjednika nemaju problema sa platama. Za ovo se pobrinula njihova predsjednica. Ovo pokazuje izvještaj Revizora za Ured predsjednika.

Kako bi platili 58 zaposlenih u ovom Uredu 2012. godine, Ured predsjednika je zatražio zajam od 526,965 eura koje je namjeravao da potroši u toku godine za 86 radnih mjesta. Tokom godine, 97 posto ovog budžeta je potrošeno samo na 58 zaposlenih u Uredu predsjednika.

"Ured predsjednika početkom godine je usvojio budžet 82+4(6) pozicija, dok je na kraju godine imao 58 zaposlenih. Tokom procesa revizije kategorije plata i dnevnica pregledali smo biudžet iz ove kategorije za 2012. godinu i vidjeli da on iznosi 526.965 eura, a potrošeno je 511.192 eura, ili 97 posto budžeta planiranog za ovu kategoriju", stoji u izvještaju revizije Ureda predsjednika, piše list "Koha Ditore.

Ovaj premašaj budžeta nije plaćen u potpunosti na račune radnika u formi plata, već je jedan dio plaćen u formi dnevnica.