Priština dala saglasnost

Operateri mobilne telefonije na Kosovu, kompanije Vala i IPKO, nisu obavješteni da će uskori dobiti konkurenciju srpskog operatera, piše Gazeta Express.

Prema informacija do kojih je došla Gazeta Express, Kosovo se već saglasilo da jedan operater iz Srbije dobije licencu za rad na Kosovu, ali će pokrivati samo srpske enklave.
Za razliku od dva operatera koja sada rade na Kosovu, koji su licence platili više miliona eura, srpsku kompaniju bi to koštalo samo 50.000 eura.
U sklopu ovog sporazuma, Kosovo se složilo da izda licencu srpskom Telekomu, koji bi ubuduće ovde radio legalno, a ne ilegalno, kao u prethodnih osam godina, rečeno je Gazeta Expressu.
Navodi se da bi srpski operater zamjenio ilegalnu srpsku mobilnu telefoniju u mreži 063, koja je ranije radila na osnovu Rezolucije 1244.
Jedan od učesnika pregovora sa Beogradom rekao je za Gazeta Express da bi Srbija kao kompenzaciju za licencu Kosovu omogućila da koristi pozivni broj 383 ili 384.
Takav razvoj događaja potvrdila je i zamjenica premijera Kosova Edita Tahiri, koja je za Gazeta Express rekla da se Srbija saglasila da Kosovu da pozivni broj.
Pozicije dvije države su sada veoma približene kada je reč o telefoniji, a saglasili smo se da u narednih nekoliko dana zvaničnici Evropske unije svojom odlukom razrješe preostale razlike, rekla je Tahiri.