Prihvatanje realnosti postojanja Kosova

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga pozvana je u Slovačku na sastanak šefova država zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Ova informacija je potvrđena dnevniku Tribuna iz kabineta kosovske predsjednice.
Poziv od predsjednika Slovačke Ivana Gasparoviča je stigao u Prištinu, potvrdila je za Tribunu savjetnica za spoljnu politiku i bezbjednost predsednice Kosova Garentina Kraja.
"Predsjednica Jahjaga će učestovati na samitu i imaće ravnopravan tretman sa predsjednicima 21 države i na njemu će se razgovarati o rješavanju izazova sa kojima se susreće ovaj dio Evrope", kazala je Kraja. 
U kabinetu kosovske predsjednice ocjenjuju da poziv Jahjagi, uprkos tome što Slovačka nije priznala nezavisnost Kosova, govori o prihvatanju realnosti postojanja Kosova kao nezavisne i suverene države. 
Na Samitu koji će se održati 12. i 13. juna, pored predsjednika 21 države iz centralne, istočne i jugoistočne Evrope učestvovaće i lideri drugih država, evropskih i međunarodnih organizacija i predstavnici EU i SAD. 
Predsjednica Atifete Jahjaga, zbog protivljenja Srbije i BiH, nije pozvana na samit Procesa saradnje Jugoistočne Evrope u Ohridu. 
Nakon toga učešće na samitu su otkazali predsednik Albanije Bujar Nišani, a posle njega i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.