Uz parole "Naša borba je sveta", "Sloboda za oslobodioce!"...

Demonstranti nosili albanske zastave i parole "Sloboda za oslobodioce!", "Naša borba je sveta", "EULEX, ko je počeo rat na Kosovu?"...

U Prištini je danas održan mirni protest više hiljada građana protiv EULEX-a i posljednjih hapšenja bivših komandanata i boraca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Protest su organizovala Udruženja proizašla iz Oslobodilačke vojske Kosova, a podržala ih je studentska organizacija Univerziteta u Prištini, javio je novinar agencije Anadolija.
Demonstranti su uzvikivali "UÇK" i nosili albanske nacionalne zastave i parole na kojima je pisalo: "Sloboda za oslobodioce!", "Naša borba je sveta", "EULEX, ko je počeo rat na Kosovu?", "EULEX, ko je ubio 11 hiljada Albanaca" i druge. Sa protesta je poručeno da je Oslobodilačka vojska Kosova vodila čistu oslobodilačku borbu i da EULEX  ratne zločince treba da traži u sjevernom dijelu Kosova.
"Oslobodilačka vojska Kosova je vodila čistu borbu i zato nas je podržao cijeli svijet. Šta hoće EULEX poslije 13 godina. Napolje EULEX", poručio je Dibran Fyli iz Organizacionog odbora protesta.
Okupljenim građanima se obratio i Adem Demaqi, borac za prava Albanaca i višedecenijski politički zatvorenik.
"Da kažemo toj gospodi da ratne zločince ne traži kod nas, jer je naša borba bila oslobodilačka. Mi smo se borili za slobodu. Zločinci su bili oni koji su htjeli da eliminišu cio jedan narod”, kazao je Demaqi. Dodao je da je od EULEX-a očekivano da otkrije ko je izvršio zločine nad Albancima, a ne da se komandanti OVK-a proglašavaju zločincima.
"Oni su vodili rat koji nam je bio nametnut. Beogradski četnici su htjeli rat", poručio je Demaqi.
U ime Organizacionog odbora protesta, potpredsjednik Organizacije proizašle iz rata Smajl Elezi je kazao da se borba za slobodu boraca OVK-a zloupotrebljava i da je "optužbe protiv boraca OVK-a spremila srpska kuhinja". Posljednja hapšenja ugrožavaju stabilnost cijele zemlje, kazao je Elezi.
"Treba nam jedinstvo u naporima da Kosovo kao država učini najbolji korak nakon nezavisnosti, da donese odluku o izbacivanju EULEX-a, jer u suprotnom će biti teško držati pod kontrolom bijes boraca, invalida i porodica palih boraca", poručio je Elezi. 
On je kazao da će i kosovski zvaničnici biti odgovorni ako situacija izmakne kontroli, jer dozvoljavaju postupke misje EU na Kosovu.
Okupljenima na protestu se obratila i poznata kosovska pjevačica Leonora Jakupi, koja je otpjevala pjesmu s kojom su se borci OVK-a borili.
Podsjetimo, prošle nedjelje EULEX policija je uhapšila pet bivših pripadnika OVK-a, a potom je sudsko vijeće odredilo 30 dana kućnog pritvora sedmorici pripadnika takozvane "Dreničke grupe", koja se optužuje za ratne zločine. Za zadržavanja i maltetiranje civila u logoru u Likovcu, opština Srbica, tokom juna mjeseca 1998.godine, optuženi su Sylejman Selimi, ambasador Kosova u Albaniji i bivši šef glavnog štaba OVK-a, Sami Lushtaku, predsjednik opštine Skenderaj, Jahir Demaku, Zeqir Demaku, Sahit Jashari, Avni Zabeli i Husni Thaçi.