Korupcija na kosovu utiče na liberalizaciju

Uvjeren da je sporazum postignut sa Srbijom uspješan i da prije dvije godine nije ni pomišljao da bi dva premijera, Hashim Thaçi i Ivica Dačić mogli sjesti za istim stolom. Britanski ambasador na Kosovu Ian Cameron Cliff, u ekskluzivnom intervjuu za list "Zëri" govori o aktuelnim političkim okolnostima na Kosovu, izazovima koji će Kosovo imati prilikom primjene sporazuma, a također govori i o korupciji u zemlji.

Čak je i siguran da ne trebaš biti Ajnštajn da primjetiš da postoje političari koji sa jednom platom žive u velikoj kući i koji voze okolo luksuzne automobile...

On procjenjuje da Kosovo nakon rješenja pitanja sjevera ima puno posla za obaviti i da su obični građani zauzeti oko problema pronalaska posla nego što se "zamaraju" pitanjima političkih odnosa između Albanaca i Srba.

Cliff sugerira Kosovu da ojača red i zakon i počisti korupciju ukoliko im je cilj integracija. Skandali sa trgovinom bubrezima, sa pasošima i mnogi drugi imaju uticaja na liberalizaciju viza i odlazak stranih investitora. Ambasador ukazuje i na to da partije trebaju dobro znati da EU neće prihvatiti montirane izbore...

"To je bio uspješan proces, kada sam došao prije dvije godine, da mi je neko rekao da će doći do redovitih sastanaka između premijera Kosova i Srbije, da će govoriti o detaljima integracije sjevera, iskrenu bih mu odgovorio 'jesi li lud'. Prije dvije godine sam smatrao da neće doći do tolikog napretka. Mislim da je to jedan veoma pozitivan proces i također mislim da ishodi iz ovog sporazuma su veoma važno postignuće", rekao je između ostalog Cliff.