Sporazum iz Brisela neprihvatljiv

Takozvani predsjednik Zajednice srpskih opština na Kosovu, Marko Jakšić je rekao da će do kraja sedmice formirati Skupštinu Autonomne Pokrajine Kosova.

"Danas ćemo mi, sve političke strukture na sjeveru, imati zajednički sastanak. Na tom sastanku bi trebalo precizirai kojeg dana, do kraja ove sedmice ćemo formirati Skupštinu Autonomne Pokrajine Kosovo i mi ćemo snositi odgovornosti državi Srbiji. To je naše ustavno pravo", rekao je Jakšić za srpske medije, prenosi Kosovapress.

Prema njegovim riječima, jučerašnjom odlukom Vlade Srbije "pale su u vodu' garancije koje je prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić dao narodu, kao priču da će Srbi zadržati lična dokumenta i da će na univerzitetskim diplomama i školskim biti pečat Srbije.

"Tako što ne postoji i zbog toga vjerujem da se ovim slaže i većina Srba na Kosovu da je sporazum iz Brisela neprihvatljiv kao i sinoćna odluka Vlade. Među nama se ne mogu naći Srbi koji će prihvatiti sporazum i plan njegove primjene", rekao je Jakšić.

Vlada Srbije je jučer odobrila plan za implementaciju sporazuma iz Brisela, a njen premijer Ivica Dačić je informisao viosku predstavnicu za spoljnu politiku i sigurnost EU, Catherine Ashton.